Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά τις απειλές Β. Κορέας - Κέρδη στο Λονδίνο στον απόηχο της ομιλίας May

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά τις απειλές Β. Κορέας - Κέρδη στο Λονδίνο στον απόηχο της ομιλίας May
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,09% υψηλότερα, στις 383,22 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (22/9/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η «εκτόξευση» νέων απειλών από τη Βόρεια Κορέα έφερε ξανά στο προσκήνιο γεωπολιτικές ανησυχίες, στρέφοντας τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, ενώ οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή και την ομιλία της βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,09% υψηλότερα, στις 383,22 μονάδες, με τους κλάδους να εμφανίζουν μεικτή εικόνα, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,7%.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Yong Un, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του «θα εξετάσει τα πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία, μετά την πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump».
Ο Kim αναφερόταν στην ομιλία Trump στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι εάν οι ΗΠΑ απειληθούν, θα «καταστρέψουν τελείως» τη Βόρεια Κορέα.
Αν και στην ανακοίνωσή του ο Kim δεν διευκρινίζει τι είδους απάντηση σκοπεύει να δώσει στις απειλές του Trump, τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ri Yong Ho, ο οποίος σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν και είχε αναφέρει ότι «δεν ξέρω ποιες ακριβώς θα είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε καθώς τις διαταγές δίνει ο ηγέτης μας Kim Yong un», είχε υποστηρίξει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια δυνατή πυροδότηση βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό.
O Trump δεν άργησε να απαντήσει, αναφέροντας πως ο Kim είναι ένας τρελός που δεν ενδιαφέρεται για τον λαό της Βόρειας Κορέας.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε πτώση 0,06% και έκλεισε στις 12.592,35 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 έκλεισε κατά 0,27% υψηλότερα, στις 5.281,29 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,64%, στις 7.310,64 μονάδες.



Ώθηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προσέφερε η αποδυναμωμένη στερλίνα, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό δύο ημερών έναντι του ευρώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της βρετανίδας πρωθυπουργού στη Φλωρεντία, όπου αποκάλυψε τις λεπτομέρειες των σχεδίων της για το Brexit.
Η May δεσμεύτηκε σήμερα (22/9/2017) ότι η Βρετανία θέλει να παραμείνει στενή φίλη της ΕΕ και δεν ότι θα μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι «προς το συμφέρον όλων».
«Διανύουμε μια νέα και κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η λίρα «απάντησε» με απώλειες 0,5596% έναντι του δολαρίου, ενώ το ευρώ σημείωσε «άλμα» 0,8758% έναντι της στερλίνας, ανερχόμενο στο υψηλό 2 ημερών.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν τα σχόλια του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ο οποίος παραδέχτηκε ότι στην Ευρωζώνη έχουν δημιουργηθεί κάποιες φούσκες, τονίζοντας όμως ότι δεν αποτελούν συστημικό πρόβλημα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο 2017, με τον σύνθετο ΡΜΙ να ανέρχεται στις 56,7 μονάδες, από 55,7 μονάδες τον Αύγουστο, με την ανάπτυξη να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο, ενώ η μηνιαία άνοδος ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία έξι χρόνια.
Στη Γερμανία, το επιχειρηματικό κλίμα ανήλθε σε υψηλά 6 ετών, με τον ΡΜΙ να ανέρχεται στις 57,8 μονάδες, έναντι των 55,8 μονάδων του Αυγούστου.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης