Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: «Ανοίγει» στους ξένους επενδυτές την αγορά ομολόγων – Δημιουργία ειδικού δείκτη εισηγμένου στο LSE

tags :
Ινδία: «Ανοίγει» στους ξένους επενδυτές την αγορά ομολόγων – Δημιουργία ειδικού δείκτη εισηγμένου στο LSE
Ο νέος δείκτης δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την FTSE Russell
Άνοιγμα προς τους ξένους επενδυτές για την αγορά ομολόγων της πραγματοποίησε η Ινδία, με στόχο να προσελκύσει νέα κεφάλαια που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ήδη ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της.
Η ινδική κυβέρνηση σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE), δημιούργησε έναν ειδικό δείκτη ομολόγων, ο οποίος ξεκίνησε να διαπραγματεύεται σήμερα (22 Σεπτεμβρίου) στο LSE.
Ο δείκτης δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την FTSE Russell (εταιρεία δημιουργίας δεικτών αλλά και παροχής δεδομένων προς τους επενδυτές) και σε αυτόν θα είναι εισηγμένα ομόλογα σε ρουπίες, τα περισσότερα εκ των οποίων κρατικά.
«Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Η ινδική αγορά είναι αξίας περί των 1,7 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 770 εκατ. είναι εκδόσεις κρατικού χρέους», υποστήριξε η  Arundhati Bhattacharya, πρόεδρος της State Bank of India, μιλώντας στο CNBC.
Όπως διευκρίνισε έως σήμερα οι ξένοι επενδυτές δεν είχαν πρόσβαση σε κάποιον αξιόπιστο δείκτη ώστε βάσει αυτού να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους για την αγορά ή όχι ινδικών χρεογράφων.
Με τη δημιουργία του νέου δείκτη θα τους παρέχεται αυτή η ευχέρεια, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουν ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στις συναλλαγές.
«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν και νέα προϊόντα όπως τα ETFs που θα βασίζονται σε αυτούς τους δείκτες, κάτι που θα προσφέρει τη δυνατότητα εισόδου στην ινδική αγορά περισσότερων επενδυτών», προσέθεσε η πρόεδρος της State Bank of India.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ινδική αγορά ομολόγων βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της.
«Η Ινδία διαθέτει μία σημαντική εγχώρια αγορά ομολόγων και συνεχίσει να απολαμβάνει ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές», προσθέτει με τη σειρά του ο Waqas Samad, κορυφαίο στέλεχος της FTSE Russell.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ινδική οικονομία διέρχεται μία μεταβατική φάση μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Narendra Modi τον Μάιο του 2014.
Είχε προηγηθεί η ανάδειξη στην προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας (Reserve Bank of India) του Raghuram Rajan τον Σεπτέμβριο του 2013, με το δίδυμο Modi-Rajan να αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές, με δεδομένη και την «αγάπη» των δύο ανδρών στην προώθηση εκ βάθρων μεταρρυθμίσεων στην ινδική οικονομία.
Όμως κατέφθασε ο Σεπτέμβριος του 2016, όπου η θητεία του Rajan έφθασε στο τέλος της εν τω μέσω φημών ότι είχε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της χώρας, κάτι που αρχικά προβλημάτισε τους ξένους επενδυτές.
Πάντως ο διάδοχός του,  Urjit Patel, φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι είναι υπέρ πολιτικών φιλικών προς τις αγορές και παράλληλα επιδόθηκε σε ένα ανηλεή πόλεμο ενάντια στο επονομαζόμενο «μαύρο χρήμα», που πέραν όλων των άλλων πλήττει και την αξιοπιστία της ινδικής οικονομίας.
Ένα από τα κορυφαία προβλήματα της ινδικής οικονομίας δεν είναι άλλο από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 170 δισ. δολάρια, δηλαδή είναι μεγαλύτερο από την αποτίμηση του ΑΕΠ της Ν. Ζηλανδίας.
Πιθανώς, λοιπόν, με τη δημιουργία αυτού του δείκτη η ινδική κυβέρνηση προσπαθεί, το εάν θα τα καταφέρει μένει να αποδειχθεί, να αποκαταστήσει τη φήμη της στο μυαλό και κυρίως στα χαρτοφυλάκια των ξένων επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης