Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι γερμανικές εκλογές απειλούν να ψαλιδίσουν τα «φτερά» του Wolfgang Schaeuble

FT:  Οι γερμανικές εκλογές απειλούν να ψαλιδίσουν τα «φτερά» του Wolfgang Schaeuble
Μετά από οκτώ χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, ο Schaeuble εδραιώθηκε ως ο ισχυρότερος οικονομικός παράγοντας της ΕΕ
Η καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται να επικρατήσει άνετα στις αυριανές (24/9) βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble θα παραμείνει στη θέση του, επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί ανάλογα με τον κυβερνητικό συνασπισμό, τον οποίο θα οικοδομήσει η Γερμανίδα καγκελάριος. 
Μετά από οκτώ χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, ο Schaeuble εδραιώθηκε ως ο ισχυρότερος οικονομικός παράγοντας της ΕΕ.
Στη Γερμανία είναι γνωστός ως  «συν-καγκελάριος» ενώ η σκληρή δημοσιονομική του γραμμή στην ΕΕ, του δίνει μεγάλη υποστήριξη εντός των συνόρων.
«Ο Wolfgang Schaeuble είναι το πιο δημοφιλές μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας μετά τη Merkel. 
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ορθώς τον βλέπουν ως ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους και θα ήθελαν να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Holger Schmieding, οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Και η Merkel θα προτιμούσε να τον κρατήσει.
Η καγκελάριος αναγνωρίζει το σεβασμό που δίδει στο CDU, όπου ο συντηρητισμός του  βετεράνου πολιτικού συμπληρώνει τη φιλελεύθερη εκδοχή του προγράμματός του.
Και θα ήταν χρήσιμο στις προσεχείς συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, οι σκληρές οικονομικές του πολιτικές του Schaeuble να συνοδεύονται από μια δέσμευση προς την ΕΕ που είναι παρόμοια με αυτή της Merkel.
Ωστόσο, η  καγκελάριος αντιμετωπίζει πρόβλημα από δυνητικούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι θεωρούν το υπουργείο Οικονομικών, ως το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο.
Κάτω από άτυπους κανόνες οικοδόμησης κυβερνητικού συνασπισμού, αν το μεγαλύτερο κόμμα επιλέξει τον καγκελάριο το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μπορεί να επιλέξει όποιο υπουργείο επιθυμεί.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι σημερινοί εταίροι της καγκελαρίου, κατείχαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας  αλλά γνωρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών διαθέτει πολύ μεγαλύτερη επιρροή .

Τα κόμματα που διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών

Η κυριότερη εναλλακτική λύση της Merkel στην επανένωση με το SPD θα είναι ένας τριμερής συνασπισμός με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών.
«Το  FDP δεν θα ενταχθεί σε καμία κυβέρνηση εάν δεν έχει το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του κόμματος Alexander Hahn.
Όμως, κάθε κόμμα που φιλοδοξεί να τοποθετήσει ένα στέλεχός του στο κορυφαίο υπουργείο θα πρέπει να παρουσιάσει έναν πειστικό υποψήφιο.
Το SPD δεν έχει προβεβλημένα στελέχη για το πόστο, εκτιμούν οι Financial Times.
O  αρχηγός του Martin Schulz, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο Sigmar Gabriel, ο προκάτοχος του Schulz ως ηγέτης του κόμματος και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, θεωρούνται και στο Βερολίνο ως έχοντες καλύτερα προσόντα για το υπουργείο Εξωτερικών..
Ο Christian Lindner, ο νεαρός επικεφαλής του FDP, έχει ομοίως λίγα διαπιστευτήρια για το υπουργείο Οικονομικών.
Όμως ο 65χρονος Wolfgang Kubicki, με μακρά εμπειρία στην επιτροπή χρηματοδότησης της Βundestag, θα μπορούσε να αποτελέσει διεκδικητή του υπουργείου του Schaeuble.
Ο Schmieding της Berenberg Bank προβλέπει ότι ο Schaeuble πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του σε νέο συνασπισμό με το SPD αλλά θα αντιμετωπίσει σκληρή μάχη σε μία κυβερνητική συμμαχία με FDP και Πράσινους.
H Merkel έχει εξάρει τον Schaeuble ως  «έναν Ευρωπαίο στην καρδιά» και «έναν αρχιτέκτονα της επανένωσης της Γερμανίας» ενώ τον έχει χαρακτηρίσει ως φιλόδοξο και απαιτητικό.
Αν έπρεπε να δεχθεί την απομάκρυνση του 75χρονου πολιτικού από το υπουργείο του, είναι πιθανό να του παραχωρήσει μια αξιοπρεπή έξοδο - μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει ότι δεν θα στρέψει την κριτική του στην καγκελάριο, σημειώνουν οι Financial Times.
Ένας πιθανός ρόλος, που θα  μπορούσε να δοθεί στον Schaeuble είναι αυτός του προέδρου της Βουλής, ένα έργο,που θα μπορούσε να αποκτήσει σημασία με την εμφάνιση της λαϊκιστικής δεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), η οποία πρόκειται να κερδίσει τις πρώτες έδρες της στη Βundestag και θα μπορούσε να καταλήξει ως επίσημη αντιπολίτευση.
Πάντως πηγή κοντά στον Schaeuble τονίζει, πως ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει τη θέση του έχοντας να διαχειριστεί δύσκολες και μεγάλες αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης