Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Προβάδισμα στον σχηματισμό κυβέρνησης CDU/CSU με FDP και Πράσινους - Οι δυσκολίες για τη Merkel

Γερμανία: Προβάδισμα στον σχηματισμό κυβέρνησης CDU/CSU με FDP και Πράσινους - Οι δυσκολίες για τη Merkel
Η ξεκάθαρη άρνηση του SPD για συμμετοχή στην κυβέρνηση δημιουργεί «πονοκεφάλους» στην καγκελάριο
Σε ένα μάλλον δύσκολο παζλ μετατρέπεται ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, μετά τα αποτελέσματα των σημερινών (24 Σεπτεμβρίου) εκλογών.
Η ξεκάθαρη άρνηση του SPD, δια στόματος του αρχηγού του Martin Schulz, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στη νικήτρια των εκλογών Angela Merkel.
Σε απόλυτους αριθμούς η Merkel μπορεί να επιλέξει τον επονομαζόμενο «Συνασπισμό της Τζαμάικα» - ο χαρακτηρισμός από τα χρώματα των τριών κομμάτων που είναι ακριβώς τα ίδια με τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα- δηλαδή να συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους.
Είναι δεδομένο ότι η Merkel σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συζητήσει ένταξη στην κυβέρνηση του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ πολύ δύσκολη είναι και τυχόν συνεργασία με την Αριστερά.
Προκειμένου να προκύψει, όμως, μία τέτοια κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πληθώρα συμβιβασμών τόσο από την πλευρά της Merkel όσο και από τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων.
Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η ξεκάθαρη απαίτηση του επικεφαλής του FDP, Christian Lindner, να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Με απλά λόγια καλεί την Merkel να «διώξει» τον μακροβιότερο συνεργάτη της (και τον μακροβιότερο υπουργό Οικονομικών στη γερμανική πολιτική ιστορία), W. Schaeuble.
Εκ πρώτης όψεως η παραπάνω απαίτηση μοιάζει ακόμη και αδύνατη να τύχει θετικής ανταπόκρισης από τη Merkel, με δεδομένη όχι μόνο την πείρα του Schaeuble στο συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και το γεγονός ότι θεωρείται απόλυτα επιτυχημένος σε αυτό στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Το δεύτερο εμπόδιο το έχει θέσει ο Horst Seehofer, επικεφαλής του CSU καθώς έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με κόμματα που έχουν «αριστερές ρίζες», όπως οι Πράσινοι.
Πρόκειται, πάντως, για μία δυσκολία η οποία πιθανώς να ξεπεραστεί, με δεδομένη την ανάγκη να υπάρξει σχηματισμός νέας κυβέρνησης.
Το σίγουρο είναι, κρίνοντας κανείς από την ιστορία, ότι οι Γερμανοί πολιτικοί δεν σκοπεύουν να βιαστούν.
Και στο παρελθόν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που έφθασαν να διαρκέσουν ακόμη και τρεις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης