Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν υπό τις απειλές της Τουρκίας - Έκλεισε τα σύνορα η Άγκυρα

Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν υπό τις απειλές της Τουρκίας - Έκλεισε τα σύνορα η Άγκυρα
Δεν αναγνωρίζουμε το δημοψήφισμα που θα γίνει στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ
(upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται το περίφημο δημοψήφισμα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, στο οποίο 5,5 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν θέλουν να γίνουν ανεξάρτητο κράτος.
Το δημοψήφισμα αφορά την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ και το εξήγγειλε η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG).
Από την αναγγελία του, εκφράζονται φόβοι διεθνώς για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00.
Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν΄ανακοινωθεί σε 72 ώρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να επικρατήσει με διαφορά το "Ναι".
Να σημειωθεί ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, απλώς ένα αποτέλεσμα υπέρ του "Ναι" θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη για τη διαχείριση περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Απειλές από την Τουρκία


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η  Τουρκία απέκλεισε την είσοδο στην χώρα, από το Βόρειο Ιράκ στην συνοριακή διάβαση Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ η διάβαση προς το Ιράκ είναι ακόμη ανοιχτή, όπως μετέδωσε το NTV
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.
Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης