Τελευταία Νέα
Διεθνή

Danske Bank: Η Γερμανία εισέρχεται σε μία περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας

Danske Bank: Η Γερμανία εισέρχεται σε μία περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας
Σε κοινή γραμμή με τις τάσεις που παρατηρήθηκαν σε Ολλανδία και Γαλλία, οι εκλογές στη Γερμανία φέραν μία φρικτή ήττα για τους Σοσιαλδημοκράτες
Η Angela Merkel εξασφάλισε την τέταρτη θητεία της, καθώς το κόμμα της, το CDU, παρέμεινε το ισχυρότερο, συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, ενώ ακολούθησαν οι Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 20,5%.
Ωστόσο, και τα δύο κόμματα κατέγραψαν αξιοσημείωτες απώλειες στις ψήφους του, γεγονός που ωφέλησε το ευροσκεπτικιστικό κόμμα AfD, το οποίο θα γίνει το πρώτο ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα το οποίο θα εισέλθει στη γερμανική βουλή από τη δεκαετία του 1950, με ποσοστό 12,6%.
Αν και το AfD ξεπέρασε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει οποιουσδήποτε από τους στόχους του παραμένουν αρκετά εξασθενημένες, καθώς όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.
Σε κοινή γραμμή με τις τάσεις που παρατηρήθηκαν σε Ολλανδία και Γαλλία, οι εκλογές στη Γερμανία φέραν μία φρικτή ήττα για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κατέγραψαν τα χειρότερα εκλογικά τους αποτελέσματα.
Πλέον, τα αποτελέσματα των εκλογών αφήνουν δύο πιθανούς συνασπισμούς προκειμένου να εξασφαλιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία: είτε έναν ακόμα συνασπισμό του CDU με το SPD (Σοσιαλδημοκράτες), είτε έναν συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους.
Ωστόσο, η ηγεσία του SPD έχει αποκλείσει προς το παρόν το σενάριο ενός ακόμα συνασπισμού με τη Merkel, με το δεύτερο σενάριο συνεργασίας να φαντάζει πλέον ως το πιο πιθανό.
Οι συζητήσεις για τη δημιουργία συνασπισμού όμως θα είναι δύσκολες και θα διαρκέσουν αρκετό διάστημα, υπό το φως ενός περισσότερο κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου.
Τα αποτελέσματα των εκλογών σημαίνουν ότι η Γερμανία είναι πιθανό να εισέλθει σε μία περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα εκτυλίσσονται.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι η λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την Merkel ως καγκελάριο θα βρεθεί πριν από τη λήξη του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίδραση της αγοράς στα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι βραχύβια, δεδομένης και της πολιτικής απομόνωσης του AfD στο κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης