Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρό μήνυμα Lindner (FDP): Συνδεδεμένο με το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα - Ναι σε προσωρινή έξοδο χώρας από το ευρώ

Ηχηρό μήνυμα Lindner (FDP): Συνδεδεμένο με το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα - Ναι σε προσωρινή έξοδο χώρας από το ευρώ
Το ελληνικό πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δήλωσε ο επικεφαλής του FDP, που θα είναι ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων της Merkel
Ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας έστειλε ο επικεφαλής του FDP, Christian Lindner.
«Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν συνδεδεμένο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξει κατεύθυνση η πολιτική που εφαρμόζεται για την Ελλάδα.
Επίσης, τόνισε ότι το FDP θα στηρίξει τα ελληνικά προγράμματα έαν συμμετέχει το ΔΝΤ.
«Η θέση για την Ελλάδα ήταν ότι το FDP θα πει "ναι" σε πακέτα διάσωσης εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους» ανέφερε ο Lindner κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και επισήμανε ότι αυτή ήταν και η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι του 2015.
Εν τω μεταξύ για ακόμα μία φορά, ο Lindner τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης να βγαίνουν από το ευρώ χωρίς να εγκαταλείπουν την ΕΕ.
Είναι εμφανές λοιπόν πως το FDP (που θα είναι ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων της Angela Merkel) τάσσεται στο πλευρό του ΔΝΤ αν και στο παρελθόν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (που αποτελεί αίτημα του ΔΝΤ).
Το ΔΝΤ, όμως, εκτός της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, έχει ζητήσει και τη διενέργεια AQRs στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που όπως προκύπτει από τις σημερινές (25/9/2017) δηλώσεις του Lindner, βρίσκει σύμφωνο με το FDP.
Αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα το FDP θα καταφέρει να «περάσει» τις πολιτικές του προτάσεις δεν αποκλείεται στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού για την ομαλή πορεία της γερμανικής κυβέρνησης στο μέλλον να ικανοποιηθούν και κάποια από τα αιτήματα του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών.
Τέλος, ο Lindner τόνισε -στις σημερινές του δηλώσεις- ότι οι κανόνες για τη σταθερότητα της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηρά.
«Η πολιτική για τη στήριξη της ευρωζώνης με τα χρήματα της ΕΚΤ έχει αποτύχει» είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα των ελληνικών τραπεζών

Το θέμα των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας αντιπαράθεσης Ευρώπης - ΔΝΤ, με το Ταμείο να κρίνει απαραίτητη τη διενέργεια AQRs (asset quality review) και την ΕΚΤ να τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος επανεξέτασης του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι θέμα των AQRs άνοιξε επισήμως στις 14/9/2017 όταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του περασμένου Ιουλίου, που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος». 
Η «απάντηση» από την ΕΚΤ ήρθε ακριβώς μία ημέρα μετά (15/9/2017) όταν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o Benoit Coeure δήλωσε «η ΕΚΤ δεν εξετάζει AQRs για τις ελληνικές τράπεζες… ωστόσο πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες».
Δυστυχώς σε αυτή την δεύτερη αναφορά λίγοι έδωσαν προσοχή. 
Ο Coeure τι μας είπε λοιπόν ότι ναι μεν δεν υπάρχουν σχέδια για AQRs αλλά από την άλλη πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ. 
Πως μεταφράζεται αυτό;
Θα υπάρξει συμβιβασμός και είναι 100% βέβαιο ότι ακόμη και εάν δεν υπάρξουν AQRs ο λογαριασμός για τις τράπεζες θα είναι μεγάλος.
Θα είναι 5 ή 6 δισ. ή 8 με 9 δισ. όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο κοντά στην θέση του ΔΝΤ θέλει να πλησιάσει η ΕΚΤ.
Μέχρις ότου να ξεκαθαρίσει το τοπίο δυστυχώς οι μετοχές των τραπεζών θα είναι εγκλωβισμένες σε καθοδικό σπιράλ.
Όχι απίθανο σενάριο να αξίζουν όλες μαζί οι τράπεζες 5 δισ. έως τα τέλη Οκτωβρίου ή Νοέμβριο από 8,6 δισ. την τρέχουσα περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης