Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan απειλεί με πόλεμο τους Κούρδους του Ιράκ - Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα

tags :
Ο Erdogan απειλεί με πόλεμο τους Κούρδους του Ιράκ - Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα
O πρόεδρος της Τουρκίας, απείλησε με πόλεμο τους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι διενεργούν σήμερα το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξερτησία τους
Με πόλεμο απείλησε ευθέως τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan.
Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Τουρκίας, απείλησε τους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι διενεργούν σήμερα το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξερτησία τους. 
«Μιά βραδιά μπορει ξαφνικά να έρθουμε», προειδοποίησε ο Erdogan, σημειώνοντας ότιο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα.
"Δεν θα επιτρέψουμε επ ουδενί τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας", υπογράμμισε και συνέχισε: "Όπως καθαρίσαμε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τζεράμπλους και Ελ Μπάμπ από τον ISIS είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα.
Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας."
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πως οι κυρώσεις έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν:
"Ήδη έχει αποκλειστεί η είσοδος προς το Ιράκ. Τα σύνορα θα κλείσουν τελείως.
Εντός μιάς εβδομάδας θα λάβουμε και άλλα μέτρα.
Θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της."

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Σε εξέλιξη βρίσκεται το περίφημο δημοψήφισμα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, στο οποίο 5,5 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν θέλουν να γίνουν ανεξάρτητο κράτος.
Το δημοψήφισμα αφορά την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ και το εξήγγειλε η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG).
Από την αναγγελία του, εκφράζονται φόβοι διεθνώς για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00.
Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν΄ανακοινωθεί σε 72 ώρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να επικρατήσει με διαφορά το "Ναι".
Να σημειωθεί ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, απλώς ένα αποτέλεσμα υπέρ του "Ναι" θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη για τη διαχείριση περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Απειλές από την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η  Τουρκία απέκλεισε την είσοδο στην χώρα, από το Βόρειο Ιράκ στην συνοριακή διάβαση Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ η διάβαση προς το Ιράκ είναι ακόμη ανοιχτή, όπως μετέδωσε το NTV
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.
Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης