Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέλγικα ΜΜΕ: «Κατακερματισμένο» πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία - «Πύρρειος νίκη» για την Merkel

tags :
Βέλγικα ΜΜΕ: «Κατακερματισμένο» πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία - «Πύρρειος νίκη» για την Merkel
«Νικήτρια, αλλά πολύ αποδυναμωμένη» σημειώνει η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, αναφερόμενη στην Aνγκελα Merkel ενώ επικεντρώνεται και στα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό AfD
Τα αποτελέσματα των χθεσινών (24/9) γερμανικών εκλογών μονοπωλούν το ενδιαφέρον του βελγικού Τύπου, ο οποίος εστιάζει κυρίως στην είσοδο της άκρας δεξιάς στη γερμανική βουλή, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
«Νικήτρια, αλλά πολύ αποδυναμωμένη» σημειώνει η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, αναφερόμενη στην Aνγκελα Merkel ενώ επικεντρώνεται και στα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό AfD, υποστηρίζοντας ότι η είσοδός του στη Bundestag σηματοδοτεί το τέλος της γερμανικής εξαίρεσης και αποτελεί σοκ τόσο για τη Γερμανία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία είχε πιστέψει, μετά τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία, ότι η άκρα δεξιά είχε νικηθεί στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Η εκτίμηση αυτή, κατά την εφημερίδα, διαψεύδεται από τα χθεσινά αποτελέσματα, "τα οποία μας υπενθυμίζουν τη δύσκολη αλήθεια, ότι δηλαδή ο δεξιός εξτρεμισμός έχει εγκατασταθεί για τα καλά στους κόλπους των ευρωπαϊκών δημοκρατιών".
Η Merkel υπογραμμίζει η εφημερίδα, έχει δύσκολο έργο μπροστά της, αν θέλει να υπερασπιστεί τις ιδέες για τις οποίες ζήτησε από τον Macron να μεταρρυθμίσει πρώτα τη Γαλλία, γι΄αυτό και τα βλέμματα όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είναι στραμμένα προς αυτήν, η οποία καλείται να δείξει το αληθινό της πρόσωπο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Libre Belgique κάνει λόγο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για πικρή νίκη της Merkel η οποία επισκιάστηκε από την επιτυχία του AfD, αλλά και από τα απογοητευτικά ποσοστά του κόμματός της, ενώ στο κύριο άρθρο της στρέφει κι αυτή το ενδιαφέρον της στην είσοδο της ακροδεξιάς στη γερμανική βουλή, μιλώντας για μαύρη μέρα και σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε πως η Γερμανία δεν ήταν τελικά ανοσοποιημένη απέναντι στην άκρα δεξιά.
«Κατακερματισμένο» πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία και «πύρρειο νίκη» για την Merkel, η οποία κατάφερε μεν να επιπλεύσει και «να κόψει πρώτη το νήμα», με βαριές όμως απώλειες, βλέπει η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο μεγάλος συνασπισμός (CDU+SPD) «δεν τα κατάφερε" (παραφράζοντας την γνωστή φράση της Merkel για τους πρόσφυγες), καθώς οι ψηφοφόροι προτίμησαν τελικά να τιμωρήσουν και τα δύο κεντρώα κόμματα προς όφελος της ακροδεξιάς η οποία βλέπει πλέον τις δυνάμεις της να αυξάνονται σημαντικά.
Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα εκφράζει την άποψη ότι και στην Γερμανία, όπως και αλλού στην Ευρώπη, ήταν η προσφυγική κρίση εκείνη που επηρέασε καταλυτικά το αποτέλεσμα στρέφοντας το εκλογικό σώμα προς τα άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
H εφημερίδα επίσης εκτιμά ότι η καγκελάριος Merkel ξεκινά την τέταρτη θητεία της «σημαντικά αποδυναμωμένη», γεγονός που δεν προοιωνίζεται ότι το εγχείρημα μεταρρύθμισης της ευρωζώνης που έχει στα σκαριά ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει αίσια έκβαση, καθώς θα προσκρούσει στις αντιδράσεις των γερμανών ευρωσκεπτικιστών που είναι πλέον εξαιρετικά ενισχυμένοι.
Από την πλευρά της η De Morgen θεωρεί ότι η Merkel είναι ταυτόχρονα «και νικήτρια και ηττημένη», καθώς κατήγαγε μεν μια πολιτική νίκη «ιστορικών διαστάσεων» στο βαθμό που εξασφάλισε μια τέταρτη θητεία και το CDU/CSU παραμένει, μακράν, ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στην Γερμανία, το πολιτικό τίμημα όμως που καλείται να καταβάλει είναι μεγάλο, καθώς βλέπει τα ποσοστά της να ψαλιδίζονται σημαντικά και νιώθει πλέον πίσω της καυτή την ανάσα τόσο των ευρωσκεπτικιστών Φιλελεύθερων όσο και των ακροδεξιών αντιευρωπαϊστών της AfD.
Η εφημερίδα προεξοφλεί ότι οι συζητήσεις για σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού θα αποδειχθούν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες και διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι ο λεγόμενος «συνασπισμός-Τζαμάϊκα» (Χριστιανοδημοκράτες-Φιλελεύθεροι-Πράσινοι) αποτελεί «μονόδρομο» από τη στιγμή που το SPD εμφανίζεται αποφασισμένο να παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Στο κύριο άρθρο της η ίδια εφημερίδα εμφανίζεται πάντως προβληματισμένη και μάλλον απαισιόδοξη, χαρακτηρίζει την Merkel «τραυματισμένο παγκόσμιο ηγέτη» και διερωτάται κατά πόσον η Γερμανίδα πολιτικός διαθέτει πλέον την απαραίτητη νομιμοποίηση και επαρκές πολιτικό κεφάλαιο και ισχύ προκειμένου να καταφέρει να αποσοβήσει τον κίνδυνο οι λαϊκιστές να αποκτήσουν το πάνω χέρι στην Ευρώπη.
Απαισιόδοξη εμφανίζεται και η De Tijd, σημειώνοντας αφενός ότι οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να φτάσουν μέχρι τα Χριστούγεννα και αφετέρου ότι οι απρόβλεπτες όσο και χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί στη Γερμανία, μπορούν να καταστήσουν την Merkel ουσιαστικά έναν «αχυράνθρωπο» που δεν θα διαθέτει πραγματική πολιτική εξουσία, γεγονός που με την σειρά του θα έχει «παραλυτικό» αποτέλεσμα στις συζητήσεις για περαιτέρω ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την βαθύτατη εκτίμηση που τρέφει προς την Γερμανίδα καγκελάριο εκφράζει τέλος ο Βέλγος, φλαμανδός ομοϊδεάτης της και επικεφαλής των ολλανδόφωνων Βέλγων Χριστιανοδημοκρατών (CD&V) Μπέκε σε συνέντευξη που παραχωρεί στην De Standaard όπου δηλώνει θαυμαστής του «νηφάλιου και ήπιου πολιτικού λόγου» που αρθρώνει η Merkel, ιδίως στην εποχή που πληθαίνουν οι «θορυβοποιοί-τύπου Trump» στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης