Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των γερμανικών εκλογών - Οριακή άνοδος για τον DAX

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των γερμανικών εκλογών - Οριακή άνοδος για τον DAX
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,18% υψηλότερα, στις 383,90 μονάδες
Με μικρές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (25/9/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών, που έδειξε μια ισχυρή άνοδο της ακροδεξιάς.
Τo CDU της Merkel πέτυχε εκλογική νίκη κατώτερη των προσδοκιών στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (24/9), με ποσοστό που κυμαίνεται στο 33%.
Το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών του CDU και της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης CSU (union) είναι το χαμηλότερο από το 1949, ενώ σε σχέση με τις εκλογές του 2013, σημείωσε απώλειες -8,5%
Την ίδια ώρα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξασφαλίζει το 12,6% και γίνεται το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη γερμανική Βουλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,18% υψηλότερα, στις 383,90 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02%, στις 12.594,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,13%, στις 7.301,25 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,27% χαμηλότερα, στις 5.267,13 μονάδες.



Οι τραπεζικές μετοχές αποτέλεσαν τον κλάδο με τις χειρότερες επιδόσεις, με την ιταλική Banco BPM να υποχωρεί κατά 1,7%, ενώ η ισπανική Caixabank «βούλιαξε» κατά 4,2%.
Πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των γερμανικών τραπεζών, με την Commerzbank να υποχωρεί κατά 1,8% και την Deutsche Bank να καταγράφει απώλειες 1,7%.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου βρέθηκε υπό πίεση μετά την υποβάθμιση της Βρετανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's την Παρασκευή (22/9), σε Aa2 από Αa1, προειδοποιώντας ότι η έξοδος από την ΕΕ μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη βρετανική οικονομία.
Η υποβάθμιση ήρθε λίγο μετά την ομιλία της βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, στη Φλωρεντία, κατά την οποία ζήτησε μια μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., στις 29 Μαρτίου 2019.
Ωστόσο, η May δεν προσέφερε ενδείξεις σχετικά με το πώς θα είναι μετά το Brexit «η νέα σχέση» μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.
Την ίδια ώρα, υπό πίεση βρίσκεται σήμερα και το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Περί τις 19:15, το ευρώ υποχωρούσε κατά 1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,184 δολ.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολούθησαν και την ομιλία του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε πως η οικονομία της Ευρωζώνης ακολουθεί ιδιαίτερα θετική πορεία, έχοντας συμπληρώσει 17 διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός σταδιακά θα επιστρέψει στα επίπεδα τα οποία έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ, αλλά για να συμβεί αυτό, τόνισε, υπάρχει ακόμη ανάγκη «εφαρμογής ενός επιπέδου νομισματικής προσαρμογής».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης