Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ταφόπλακα στο όραμα του Macron για την ΕΕ

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ταφόπλακα στο όραμα του Macron για την ΕΕ
Από την εκλογή του τον Μάιο του 2017, ο Macron έχει κάνει την αναμόρφωση της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων ένα από τα μείζονα θέματα της ατζέντας του
Ο γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron θα εκπονήσει τα σχέδια του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, παρά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών που ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα ως προς τις φιλοδοξίες του.
Οι συντηρητικοί της Γερμανικής καγκελαρίου Angela Merkel είδαν τα ποσοστά τους στις εκλογές της Κυριακής να πέφτουν, αν και παραμένουν το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα.
Αναμένεται να επιδιώξουν έναν συνασπισμό με τους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς (FDP), οι οποίοι έχουν επικρίνει τις ιδέες του Macron για την Ευρώπη και τους Πράσινους.
Ο Macron, ο οποίος έχει υποσχεθεί σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη νομισματική ένωση της Ευρώπης σε συντονισμό με τη Merkel, ελπίζει ότι τα ζητήματα που θα τεθούν στην ομιλία του θα ληφθούν υπόψη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας.
Αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης, υποστήριξαν ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ιδέες του Macron, θα ήταν "απαραίτητος σε μελλοντικό χρόνο" και ότι ο πρόεδρος θα θέσει το θέμα στην ομιλία του, που θα δοθεί στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι.
Από την εκλογή του τον Μάιο του 2017, ο Macron έχει κάνει την αναμόρφωση της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων ένα από τα μείζονα θέματα της ατζέντας του.
Εκτός από την ιδέα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, θέλει ένα κοινό Υπουργό Οικονομικών στην ευρωζώνη και τη δημιουργία ενός ταμείου διάσωσης που θα βοηθήσει προληπτικά τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Πριν από τις εκλογές της Κυριακής, η Merkel δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Macron, έστω και αν οι ιδέες της δεν συμβαδίζουν με του γάλλου προέδρου.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν αφήσει τη Merkel να αντιμετωπίσει to δύσκολο έργο της δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού, το οποίο με τη σειρά του ενδέχεται να περιορίσει την ευελιξία της στην Ευρώπη.
Ο συνασπισμός του μπλοκ CDU / CSU της Merkel, του FDP και των Πράσινων είναι πρωτοφανές σε εθνικό επίπεδο και κάθε προσπάθεια της καγκελάριου και του Macron, να ασκήσουν πιέσεις για μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ θα συναντήσει την αντίσταση από τη νέα γερμανική αντιπολίτευση.
Από την άποψη αυτή, η ικανότητα της Μέρκελ να συνεργαστεί με τη Macron για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, θα προκαθορίζεται από οποιαδήποτε συμφωνία συνασπισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης