Διεθνή

Bloomberg: Έλληνες και Ιταλοί μεταναστεύουν στη Βρετανία για ένα καλύτερο μέλλον

Bloomberg: Έλληνες και Ιταλοί μεταναστεύουν στη Βρετανία για ένα καλύτερο μέλλον
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο α’ εξάμηνο 2017 έλαβαν άδεια για εργασία στη χώρα 60.000 Ιταλοί και 15.000 Έλληνες
Ανεξάρτητα του τι θα σημάνει το Brexit για τους ξένους που ζουν στη Βρετανία, η χώρα παραμένει πόλος έλξης για τους νέους που μεταναστεύουν από Ελλάδα και Ιταλία προκειμένου να βρουν δουλειά και ένα καλύτερο μέλλον, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS), στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους 60.000 Ιταλοί και 15.000 Έλληνες έλαβαν τον επονομαζόμενο «ασφαλιστικό κωδικό», ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου κάποιος να μπορέσει να εργαστεί στη Βρετανία.
Πρόκειται για αύξηση 2% για τους Ιταλούς και 13% για τους Έλληνες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Στον αντίποδα Ισπανοί και Πορτογάλοι δεν φαίνονται και τόσο πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στη Βρετανία –σαφώς και λόγω Brexit- καθώς καταγράφεται πτώση 11% και 13%.




«Για αρκετούς Ιταλούς και Έλληνες τα οφέλη της μετανάστευσης είναι υψηλότερα από το κόστος εγκατάλειψης της πατρίδας τους», τονίζει ο Tommaso Frattini, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο.
«Η διαφορά στην τάση (σ.σ.: της μετανάστευσης) με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι σημαντική και φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει την αδύναμη ανάκαμψη των δύο χωρών (σ.σ.: Ιταλίας και Ελλάδας). Αντίθετα η ισπανική οικονομία αναπτύσσεται με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την Βρετανίας», προσθέτει ο Frattini.



Βασικός παράγοντας για τον οποίο η Βρετανία συνεχίζει να αποτελεί «στόχο» για τους νέους που αναζητούν εργασία είναι το γεγονός ότι το σύστημα κοινωνικών επιδομάτων που διαθέτει εξακολουθεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη από τα αντίστοιχα της νοτίου Ευρώπης.
Από το 2007 έως και το 2015, δηλαδή όταν οι οικονομίες Ιταλίας και Ελλάδας ξεκίνησαν να διολισθαίνουν στην ύφεση, έχουν μεταναστεύσει (και λάβει τον απαραίτητο ασφαλιστικό κωδικό) 257.000 Ιταλοί και σχεδόν 54.000 Έλληνες.
Τα αντίστοιχα μεγέθη για Ισπανία και Πορτογαλία φθάνουν στις 266.000 και 167.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης