Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ πιθανόν να ωφεληθεί περισσότερο μετά το Brexit

tags :
UBS: Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ πιθανόν να ωφεληθεί περισσότερο μετά το Brexit
Υπάρχει ένα "ολόκληρο οικοσύστημα γύρω από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες" που περιλαμβάνει τη στέγαση, τα σχολεία, τον πολιτισμό και άλλα ζητήματα που δεν σχετίζονται με την εργασία
Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να ωφεληθούν περισσότερο από όλους, μετά το Brexit, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UBS, προειδοποιώντας ότι ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε η Ευρώπη θα "κερδίσουν" εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, κάτι που θα οδηγήσει στο διαμελισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Financial News στο Λονδίνο την Τρίτη, ο Andrea Orcel, υποστήριξε ότι υπάρχουν ανησυχίες πως η Βρετανία θα χάσει κάποια οικονομικά δικαιώματα μετά το Brexit, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες θυγατρικές σε ευρωπαϊκές χώρες εάν θέλουν να συνεχίσουν να πουλούν υπηρεσίες στην ΕΕ.
Εάν συμβεί αυτό, οι ΗΠΑ θα είναι "οι μόνες ωφελημένες", δήλωσε ο Orcel.
Ισχυρίστηκε ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της ηπείρου θα διασκορπιστούν και θα οδηγήσουν στον «κατακερματισμό της ρευστότητας».
Αυτό θα ωφελήσει τότε τις ΗΠΑ, και ειδικότερα τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει σταθερό κανονιστικό πλαίσιο και είναι απίθανο να αλλάξει.
Η επιλεκτική επιτροπή της Βουλής των Λόρδων κατέληξε το 2016 στο συμπέρασμα ότι "μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που θα αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανότερο να μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη παρά στην ΕΕ".
Ωστόσο, ο Orcel δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι απίθανο να χάσει το ρόλο του ως οικονομικού κέντρου, χάρη στο «οικοσύστημα» που υπάρχει στην πρωτεύουσα.
Υπάρχει ένα "ολόκληρο οικοσύστημα γύρω από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες", ανέφερε, που περιλαμβάνει τη στέγαση, τα σχολεία, τον πολιτισμό και άλλα ζητήματα που δεν σχετίζονται με την εργασία.
Θα ήταν "δύσκολο να επαναληφθεί" σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, πρόσθεσε.
Ο Orcel δήλωσε ότι πολλοί εργαζόμενοι στον τραπεζικό κλάδο που ζουν στο Λονδίνο, δεν θέλουν ουσιαστικά να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να αναγκαστούν να να κάνουν μία νέα αρχή αλλού, λέγοντας ότι υπάρχει "μία συμπάθεια" προς το Λονδίνο.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit θα πρέπει να τεθεί το συντομότερο δυνατόν, για να σταματήσει οποιαδήποτε οικονομική έξοδος, καθώς οι τράπεζες πρέπει να λάβουν τελικές αποφάσεις σχετικά με τη μετακίνηση του προσωπικού από το α΄ 3μηνο του 2016.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χρειάζονται τουλάχιστον ένα χρόνο, αν όχι περισσότερο, για τη δημιουργία πλήρως λειτουργικών υποκαταστημάτων και θυγατρικών στην Ευρώπη.
Όσον αφορά την UBS, ο Orcel ανέφερε ότι η τράπεζα «διατηρεί τις επιλογές της ανοιχτές» και δεν έχει δεσμευτεί για το πού θα μεταφέρει το προσωπικό ή πόσοι ανθρώποι θα μετακινηθούν.
Λίγο μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, δήλωσε ότι «ένα σημαντικό ποσοστό» των θέσεων εργασίας της UBS ενδέχεται να μεταφερθεί στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης