Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών - Στο επίκεντρο η Γερμανία

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών - Στο επίκεντρο η Γερμανία
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε μόλις κατά 0,03% υψηλότερα, στις 384,03 μονάδες
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (26/9/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Κορέα, αλλά και της αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε μόλις κατά 0,03% υψηλότερα, στις 384,03 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,21% στις 7.285,74 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,08%, στις 12.605,20 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,03% υψηλότερα, στις 5.268,76 μονάδες.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με την «κόντρα» ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, μετά τις χθεσινές (25/9) απειλές της Πιονγκγιάνγκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ri Yong Ho, δήλωσε ότι τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, συνιστούν κήρυξη πολέμου, τονίζοντας πως η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να λάβει αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, ακόμη κι αν αυτά δεν βρίσκονται εντός του εναέριο χώρου της.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τα διπλωματικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.
Εν τω μεταξύ, και σε μια ακόμα προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως μια στρατιωτική σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο δεν θα έχει νικητές ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι ένας πόλεμος θα είχε καταστροφικές συνέπειες.



Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Angela Merkel ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τρία κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μετά το απροσδόκητο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής (24/9) που ανέδειξε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σε τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε και η ομιλία του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, για το όραμά του για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί στο εξής η ΕΕ.
Ο γάλλος πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι εύθραυστη, είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης αλλά και του προστατευτισμού και του εθνικισμού».
Την ίδια ώρα, το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν και ορισμένα σχόλια από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο Carlos Costa προειδοποίησε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πιθανότατα θα είναι πιο δύσκολη από την υιοθέτησή του.
Από την πλευρά του, ο Jozef Makuch δήλωσε πως στις φθινοπωρινές της αποφάσεις, η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη το ισχυρό ευρώ και τη βελτίωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Το ευρώ, στο μεταξύ, δέχεται και σήμερα πιέσεις, στον απόηχο του γερμανικού εκλογικού αποτελέσματος.
Περί τις 19:15, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,177 δολ.
Στο «μέτωπο» των μακροοικονομικών, ελαφριά υποχώρηση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γαλλία, με τα αποτελέσματα να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Insee, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 110 μονάδες για τον Σεπτέμβριο του 2017, από 111 μονάδες τον Αύγουστο, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.






www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης