Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cnn Monney: Ποια η πορεία της οικονομίας της Γερμανίας, των αυτοκινητοβιομηχανιών και της Ευρώπης;

Cnn Monney: Ποια η πορεία της οικονομίας της Γερμανίας, των αυτοκινητοβιομηχανιών και της Ευρώπης;
Οι Πράσινοι θέλουν να απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες καύσης από το 2030 - μια δεκαετία νωρίτερα από ό, τι πρότεινε η Βρετανία και η Γαλλία
Το πως θα κινηθεί η πορεία της οικονομίας της Γερμανίας των αυτοκινητοβιομηχανιών και της Ευρώπης, μετά τις εκλογές της Κυριακής, προσπαθεί να αναλύσει με άρθρο του Cnn Monney.
Η Angela Merkel θα είναι καγκελάριος της Γερμανίας για τέταρτη φορά.
Αλλά αυτή τη φορά δεν θα έχει εύκολη θητεία.
Η άνοδος της ακροδεξιάς και άλλων μικρών κομμάτων στις εκλογές της Κυριακής κατέστησε δύσκολο για τη Merkel να σχηματίσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα με την προοπτική πολλών μηνών πολιτικών διαμαρτυριών, προτού γίνει σαφής η μελλοντική κατεύθυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει η ψηφοφορία για τη Γερμανία, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας - τους Σοσιαλδημοκράτες, να κατευθύνεται σε μια περίοδο συγκρούσεων, η Merkel διαθέτει μόνο μία πραγματική επιλογή: έναν τριμερή συνασπισμό μεταξύ του συντηρητικού μπλοκ CDU-CSU και δύο μικρότερων κομμάτων - του φιλελεύθερου FDP και των Πρασίνων.
"Οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες, όπως πάντοτε", δήλωσε ο Holger Schmieding, οικονομολόγος της Berenberg Bank.
"Αλλά η Merkel είναι καλή στην γεφύρωση τέτοιων διαφορών".
Ανεξάρτητα από τις δεξιότητες αυτές, θα χρειαστεί χρόνος.
Οι σοβαρές συνομιλίες για τη σύσταση νέας κυβέρνησης είναι απίθανο να ξεκινήσουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών στο γερμανικό κράτος της Κάτω Σαξονίας.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει ο Δεκέμβριος, ή ακόμη ο Ιανουάριος του 2018, πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση.
Ο τριμερής συνασπισμός θα μπορούσε να δώσει μια πρόσθετη ώθηση στη γερμανική και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το κόμμα της Merkel και το FDP είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στις πολιτικές που ευνοούν τις επιχειρήσεις και το εμπόριο, ενώ και οι τρεις έχουν υποσχεθεί φορολογικές περικοπές.
Οι Πράσινοι θέλουν επίσης η κυβέρνηση να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για την υποστήριξη των οικογενειών.
Αυτές οι πολιτικές θα ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, γεγονός που θα μπορούσε με τη σειρά του να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, κάτι που θα ευχαριστούσε τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας καθώς και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οποιαδήποτε μετατόπιση της συνολικής οικονομικής πολιτικής είναι πιθανό να είναι μικρή.
"Η μεγάλη εικόνα είναι ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική ώθηση θα είναι μέτρια", δήλωσε η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
"Κανένα από τα τρία κόμματα δεν σχεδιάζει να επενδύσει τόσο όσο υποστηρίζουν οι [Σοσιαλδημοκράτες] και όλα τα μεγάλα κόμματα θέλουν να διατηρήσουν έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό."
Οι Πράσινοι είναι πιθανό να πιέσουν σκληρά για τις περιβαλλοντικές πολιτικές τους. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για τους γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, που έχουν ήδη αναστατωθεί από το σκάνδαλο ντίζελ της Volkswagen και ισχυρίζονται ότι λειτουργούσαν σε συνεννόηση.
Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley δήλωσαν ότι η αντιμετώπιση των ζημιών από αυτά τα θέματα, είναι πιθανό να αποτελέσει κεντρικό θέμα της γερμανικής πολιτικής, δεδομένης της σημασίας της αυτοκινητοβιομηχανίας για την οικονομία.
Σε γενικές γραμμές, οι Πράσινοι επιδιώκουν πιο φιλόδοξους στόχους και μια πιο ριζοσπαστική απάντηση στο σκάνδαλο για το ντίζελ.
Οι Πράσινοι θέλουν να απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες καύσης από το 2030 - μια δεκαετία νωρίτερα από ό, τι πρότεινε η Βρετανία και η Γαλλία.
Η Merkel υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει μια απαγόρευση, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα.
Οι μετοχές της Volkswagen και της BMW υποχώρησαν., παρά τα στενά κέρδη από τις γερμανικές χρηματιστηριακές αγορές.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να επιβραδυνθεί
Η νέα κυβέρνηση μπορεί να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση για την περαιτέρω ολοκλήρωση των οικονομιών της Ευρώπης.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θέλει να προωθήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υποστηρίζει ότι η στενότερη συνεργασία μεταξύ χωρών που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ - όπως η καθιέρωση ενός κοινού υπουργού οικονομικών και ενός προϋπολογισμού - θα καθιστούσε την Ευρώπη ισχυρότερη και πιο σταθερή.
Πριν από την εκλογή της Κυριακής, η Merkel φάνηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Macron για την εξεύρεση συναίνεσης για μεταρρύθμιση.
Τώρα που μπορεί να είναι πιο δύσκολο γι 'αυτήν, δεδομένου ότι οι φιλελεύθερες FDP είναι σκεπτικιστές.
Ένας τελικός συμβιβασμός θα δείχνει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να γίνει πιο αργά από ότι προβλέπεται σήμερα από την Merkel και τον Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης