Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίαμβος του «Ναι» στο δημοψήφισμα για το Ιρακινό Κουρδιστάν με 91,83% – Νέες απειλές από το Ιράκ

tags :
Θρίαμβος του «Ναι» στο δημοψήφισμα για το Ιρακινό Κουρδιστάν με 91,83% – Νέες απειλές από το Ιράκ
«Δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός του Ιράκ
Άνω του 91% υπολογίζεται το ποσοστό του υπέρ της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο Masoud Barzani, πρόεδρος της κυβέρνησης του Κουρδιστάν (Kurdistan Regional Government – KRG).
Σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ ο Barzani υποστήριξε ότι με καταμετρημένες 3,45 εκατ. ψήφους, το «Ναι» λαμβάνει 91,8 3%, ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράκ να «εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την KRG αντί να εξαπολύει απειλές για επιβολή κυρώσεων».
«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσκολίες αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Barzani.
Επίσης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «σεβαστεί τη θέληση εκατ. ανθρώπων» οι οποίοι έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Haider al-Abadi, έχει αποκλείσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την ανεξαρτησία των Κούρδων, ενώ την πλήρη αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα είχαν εκφράσει Τουρκία, Ιράν και Συρία.

Η περιφερειακή ένταση θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Κούρδοι εκτιμάται ότι ζουν στο Ιράκ -περίπου στο 20% του συνολικού πληθυσμού- οι περισσότεροι βρίσκονται στη βόρεια περιφέρεια της χώρας.
Με τα 5 εκατομμύρια Κούρδων που έχουν δικαίωμα ψήφου και το όνειρο της ανεξαρτησίας να είναι κοντά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται δεδομένο
Οι Κούρδοι πιέζουν για ένα ανεξάρτητο κράτος, τουλάχιστον από το τέλος του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αποικιακές δυνάμεις διαιρέσαν τη Μέση Ανατολή, αφήνοντας τους Κούρδους σε μεγάλο βαθμό στο Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία και τη βορειοανατολική Συρία.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι θα υπονομεύσει τον αγώνα κατά του ISIS και θα αυξήσει τις εντάσεις με τη Βαγδάτη.
Το δημοψήφισμα έχει όμως την υποστήριξη του Ισραήλ, το οποίο θεωρεί τους Κούρδους ως αντίβαρο ενάντια στο Ιράν και στα αραβικά έθνη.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται επίσης στο δημοψήφισμα, αν και οι Κούρδοι ήταν ένας κρίσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ τουλάχιστον στον πόλεμο του Ιράκ.
Αντίθετοι στο δημοψήφισμα είναι και οι γείτονες του Ιράκ.
Η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν είναι όλοι ενάντια στο δημοψήφισμα, καθώς φοβούνται ότι θα αποτελέσει προπομπό και για τους Κούρδους που ζουν στις χώρες τους
Ο Michael Stephens, ερευνητής στο think tank Royal United Services Institute, υποστήριξε ότι οι σχέσεις του Ιράκ με τις γειτονικές χώρες θα περιπλακούν σε σημαντικό βαθμό αμέσως μετά το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα.
"Νομίζω ότι η αστάθεια που θα προκαλέσει το δημοψήφισμα θα αυξήσεις τις εντάσεις και ενδεχομένως να προκαλέσει συγκρούσεις", ανέφερε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης