Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γιατί οι λαϊκιστές… ζουν και βασιλεύουν στην Ανατολική Ευρώπη

Bloomberg: Γιατί οι λαϊκιστές… ζουν και βασιλεύουν στην Ανατολική Ευρώπη
Με αντιευρωπαϊκή και αντιμεταναστευτική ατζέντα οι επικεφαλής κομμάτων και κυβερνήσεων σε Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία
Η εκτίναξη της στήριξης στο γερμανικό ακροδεξιό κόμμα στις γερμανικές εκλογές, το οποίο τάσσεται και κατά των μεταναστών, αποτελεί μία ακόμη υπενθύμιση της «γραμμής» που έχει διχάσει την ΕΕ.
Η καγκελάριος Angela Merkel ξεκινά μία τέταρτη θητεία αλλά η νίκη της θάμπωσε από την ένταξη στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) με ισχυρή στήριξη από τις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Λίγο πιο εκεί από τη Γερμανία, οι Τσέχοι μοιάζουν έτοιμοι να εκλέξουν έναν λαϊκιστή ηγέτη ο οποίος αντιτίθεται σε περαιτέρω ενοποίηση της Ένωσης και συνδέει την πολιτική των ανοικτών συνόρων με την τρομοκρατία.
Πολωνία και Ουγγαρία ήδη έχουν κυβερνήσεις που θυμίζουν στους δυτικούς συμμάχους τους  ότι εθνικισμός που προβάλει ο Donald Trump δεν έχει ηττηθεί.
Οι πρώην κουμμουνιστικές ήταν μεταξύ αυτών που ενέπνεαν την ΕΕ στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με τους τότε ηγέτες να συμπαθούν τη Δύση και να διαλύουν την κληρονομιά των πρώην σοβιετικών καθεστώτων αλλά και να προσελκύουν δισεκατομμύρια δολάρια ξένων επενδύσεων.
Ως κράτη-μέλη της ΕΕ, όμως, μοιάζουν όλο και περισσότερο ως χώρες που δεν ταιριάζουν στην Ένωση και ενώ λαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ υπό μορφή βοήθειας δεν φαίνεται να συμπαθούν ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.



«Δεν το είχαμε φανταστεί έτσι», δηλώνει ο Karel Schwarzenberg, πρώην σύμβουλος του Τσέχου προέδρου, Vaclav Havel και προσθέτει «νομίζαμε ότι οι άνθρωποι είχαν πάρει καλύτερα μαθήματα από την εποχή του κουμμουνισμού.
Στην πραγματικότητα αρκετό τμήμα αυτού του σκοτεινού παρελθόντος παραμένει ζωντανό».
Ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Andrej Babis, ο οποίος κατηγόρησε την πολιτική της Angela Merkel για το τρομοκρατικό κτύπημα στο Βερολίνο το 2016, προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα του στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2017.
Ένα από τα συνθήματα του κόμματός του, του ΑΝΟ, είναι ο απόρριψη του ευρώ καθώς με την υιοθέτησή του «οι Βρυξέλλες θα βρουν μία ακόμη αιτία για να ανακατεύονται περισσότερο» στα εσωτερικά της Τσεχίας.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, ο οποίος δημοσίως στήριξε την υποψηφιότητα Trump για την αμερικανική προεδρία, προηγείται, επίσης, στις δημοσκοπήσεις με τις εκλογές στην Ουγγαρία να έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2018.
Παράλληλα δεν αποδέχεται την ήττα που υπέστη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφορικά με τις ποσοστώσεις της υποδοχής μεταναστών.
Πρόσφατα υποστήριξε ότι η ΕΕ προσπαθεί «να βιάσει» τη χώρα του προκειμένου να γίνει ίδια με αυτές της δυτικής Ευρώπης.
Στην Πολωνία, το κυβερνητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (Law & Justice) του Jaroslaw Kaczynski βλέπει τη δημοτικότητά του να αυξάνει και μάλιστα σε μία περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται υπό έρευνα για παρεμβάσεις σε δικαιοσύνη και ΜΜΕ.
Και αυτό το κόμμα είναι κατά των προσφύγων, με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας, Mariusz Blaszczak, να δηλώνει στην πολωνική τηλεόραση η άνοδος του AfD «αποδεικνύει» ότι η Πολωνία είχε δίκιο για το θέμα των προσφύγων.
«Το βασικό ερώτημα για την Πολωνία και την ΕΕ είναι κατά πόσο η Angela Merkel θα κατανοήσει ορθά τα λάθη που έκανε το 2015», υποστήριξε ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών.
Η Πολωνία αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για Γερμανία και ΕΕ.
Είναι το έκτο μεγαλύτερο κράτος-μέλος και θα ανέβει στην κλίμακα δύναμης μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει οριστικά την ΕΕ.
Η κατεύθυνση της κυβέρνησης της Βαρσοβίας ανησυχεί το Βερολίνο, όπως παραδέχεται κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος, όμως, θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.



Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Frans Timmermans, προειδοποίησε την Πολωνία ότι μπορεί να της αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου.
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda, πιστός στο κόμμα του Kaczynski, παρουσίασε τη Δευτέρα (25 Σεπτεμβρίου) ένα σχέδιο μέσω του οποίου θα μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση στη δικαιοσύνη με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να μην οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.
«Πριν από ένα χρόνο θα έλεγα ότι η Πολωνία βρίσκονταν σε κίνδυνο να χάσει τα κεφάλαια βοήθειας από την ΕΕ.
Τώρα πιστεύω ότι κινδυνεύει και να χάσει τα κεφάλαια και να της επιβληθούν κυρώσεις», υποστηρίζει η Otilia Dhand, αναλύτρια του Teneo Intelligence.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο πριν από τον νέο κύκλο χρηματοδότησης της ΕΕ που ξεκινά το 2020, η Πολωνία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την καταστροφή.
Για τη χώρα έχουν εγκριθεί κεφάλαια 234 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος.
Όμως η ηγεσία στη Βαρσοβία δεν φαίνεται να φοβάται και το ίδιο ισχύει και για τις αγορές.
Το ζλότι είναι μεταξύ των 10 νομισμάτων με την καλύτερη πορεία έναντι του ευρώ φέτος  και το ίδιο ισχύει και για τη τσέχικη κορούνα.
Η Πολωνία προκάλεσε εκνευρισμό στη Γερμανία ζητώντας πολεμικές αποζημιώσεις (από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) αξίας ενός τρισ. δολαρίων.
Πριν είχε ταράξει, ανάλογα, τη Γαλλία ακυρώνοντας συμβόλαιο για αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων, με τον Emmanuel Macron να μην περιλαμβάνει τη χώρα στην πρόσφατη ευρωπαϊκή του περιοδεία.
«Κανείς από το εξωτερικό δεν πρόκειται να μας επιβάλει τη θέλησή του», υποστήριξε ο Kaczynski και προσέθεσε «ακόμη και εάν για ορισμένα θέματα μείνουμε μόνη μας, θα είμαστε ένα νησί ελευθερίας στην Ευρώπη».
Οι Kaczynski, Orban και Babis υποστηρίζουν ότι διαφυλάσσουν τα συμφέροντα Πολωνών, Ούγγρων και Τσέχων, για τους οποίους υποστηρίζουν ότι έχουν εξαπατηθεί από μία διεφθαρμένη ελίτ που στήριξε την ΕΕ.
Το βιοτικό επίπεδο μπορεί να έχει εκτοξευθεί μετά την επέκταση της ΕΕ προς την Ανατολική Ευρώπη το 2014 αλλά το κατά κεφαλήν εισόδημα στις περισσότερες περιοχές παραμένει χαμηλότερο ακόμη και από το επίπεδο το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα της κρίσης.
Η πραγματική πολιτική ένταση μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην ΕΕ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στο ζενίθ της χειρότερης προσφυγικής κρίσης για την Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν και η Merkel τους δέχθηκε στην ΕΕ τα πολιτικά κόμματα από Ουγγαρία, Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας δημιούργησαν ένα αντί-ισλαμικό μπλοκ και αύξησαν τη δημοτικότητά τους.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο έδειξε ότι το 75% των Πολωνών προτιμούν να φύγουν από την ΕΕ παρά η χώρα τους να δεχθεί πρόσφυγες στο έδαφός της.
«Υπάρχει ένα νέο ρήγμα στο εσωτερικό της ΕΕ. Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες θέλουν να εκμεταλλευθούν τις διαφορές μας και να μας μετατρέψουν και εμάς σε χώρες μεταναστών.
Εάν αρνηθούμε τότε μας βιάζουν και μας αναγκάζουν να γίνουμε», υποστήριξε πρόσφατα ο Orban.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης