Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση διαδήλωσαν χιλιάδες Ιρλανδοί ενόψει του δημοψηφίσματος το 2018

Reuters: Υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση διαδήλωσαν χιλιάδες Ιρλανδοί ενόψει του δημοψηφίσματος το 2018
Το 2016 πάνω από 3 χιλιάδες ιρλανδές ταξίδεψαν στη Βρετανία με σκοπό να υποβληθούν σε άμβλωση αν και τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας υπέρ του δικαιώματος τους στην άμβλωση ζητώντας από την κυβέρνηση του Δουβλίνου να χαλαρώσει τη νομοθεσία που διέπει τις αμβλώσεις εν όψει και της διεξαγωγής του σχετικού δημοψηφίσματος το 2018.
Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία του Βρετανικού υπουργείου υγείας, το 2016 πάνω από 3 χιλιάδες ιρλανδές ταξίδεψαν στη Βρετανία με σκοπό να υποβληθούν σε άμβλωση αν και τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα.
Το θέμα της άμβλωσης αποτελεί ζήτημα ταμπού στην βαθιά καθολική κοινωνία της Ιρλανδίας όπου η άμβλωση απαγορεύεται δια νόμου ο οποίος έγινε ελάχιστα πιο ευέλικτος το 2013 όταν επιτρέπει η διακοπή της κυήσεως μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το δικαίωμα ή όχι στην άμβλωση το Μάιο ή Ιούνιο του 2018.
Οι αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για να αποποινικοποιήσει την άμβλωση και να διευρύνει τη νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η διαδικασία σε περιπτώσεις μοιραίας δυσπλασίας του εμβρύου, βιασμού ή αιμομειξίας.
Όμως οι ακτιβιστές που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην επιλογή θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς, πλησιέστερο σ' αυτό της Αγγλίας, που επιτρέπει τον τερματισμό κύησης μέχρι και 24 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει κάποια αλλαγή.
"Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν πει πως θα περάσουν μόνο οι πιο περιοριστικοί όροι, όμως πιστεύω πως ο κόσμος θέλει περισσότερο απ' αυτό", λέει η 26χρονη Sarah Murphy.
"Η Ιρλανδία αλλάζει. Δεν πιστεύω πως θα βλέπατε τέτοια πορεία πριν από λίγα χρόνια", προσθέτει.
Όπως και πολλοί άλλοι στην πορεία, φοράει μια μαύρη φόρμα με τη λέξη Repeal (Κατάργηση) γραμμένη με λευκά γράμματα, μια αναφορά στην εκστρατεία για την κατάργηση της όγδοης τροπολογίας του ιρλανδικού συντάγματος που δίνει στο αγέννητο παιδί ίσα δικαιώματα με αυτά της μητέρας.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης