Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Οι 6 ομοιότητες του σήμερα με το 1987, όταν ο Dow Jones υποχώρησε κατά 23% σε μια μέρα

MarketWatch: Οι 6 ομοιότητες του σήμερα με το 1987, όταν ο Dow Jones υποχώρησε κατά 23% σε μια μέρα
Στις 19 Οκτωβρίου του 1987 ο S&P είχε υποχωρήσει κατά 20,5%
Ήταν 30 χρόνια πριν, στις 19 Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Dow Jones υποχώρησε κατά 22,6%, ο S&P κατά 20,5%.
Η μέρα αυτή είναι γνωστή ως Μαύρη Δευτέρα ή το Κραχ του 1987.
«Τρεις δεκαετίες μετά, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά παρόμοιο τρόπο;» είναι το ερώτημα που θέτει το MarketWatch σε δημοσίευμα όπου παρουσιάζονται οι ομοιότητες εκείνης της περιόδου με το σήμερα.

Οι ομοιότητες

Η πρώτη ομοιότητα χρειάζεται κάποια εξήγηση.
Το 1987 οι διαχειριστές κεφαλαίων αγόραζαν μετοχές με απίστευτους ρυθμούς διότι πίστευαν ότι το χρηματιστήριο ήταν μονόδρομος: μεγάλα κέρδη και μικρό ρίσκο.
Πωλήθηκαν ασφαλίσεις χαρτοφυλακίου από τους μάγους της Wall Street, οι οποίοι θεωρητικά θα έπρεπε να τα έχουν προστατεύσει από απώλειες.
Η ασφάλιση χαρτοφυλακίου πραγματοποιήθηκε μέσω παραγώγων όπως τα δικαιώματα προαιρέσεως και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Εκ των υστέρων ποια μάθαμε ότι η ασφάλιση χαρτοφυλακίου δεν απέτυχε μόνο να τα προστατεύσει, αλλά επιτάχυνε και την πώληση.
Ένας παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και σήμερα λόγω της δημοτικότητας των ETFs αλλά και της στρατηγικής των παθητικών επενδύσεων.
Αυτή τη στιγμή, πολλοί επενδυτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που κρύβονται στις παθητικές επενδύσεις στα ETFs, όπως και το 2017 οι επενδυτές δεν είχαν κατανοήσει τους κινδύνους από την ασφάλιση χαρτοφυλακίου.
Όσον αφορά στο κλίμα στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Βάσει ειδικών μετρήσεων, το κλίμα στο χρηματιστήριο τώρα είναι πολύ bullish αλλά όχι ακραία bullish, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του MarketWatch, όπου τονίζεται ότι το ακραία bullish κλίμα αποτελεί οιωνό υποχώρησης της αγοράς.
Όπως και το 1987, οι αποτιμήσεις είναι υψηλές και τα κέρδη αυξάνονται.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης