Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία ψηφίζει σκληρό αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο μετά από το κύμα συνεχών επιθέσεων

Η Γαλλία ψηφίζει σκληρό αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο μετά από το κύμα συνεχών επιθέσεων
Η αστυνομία θα έχει επίσης μεγαλύτερη εξουσία για να επιτεθεί σε ιδιόκτητους χώρους, εάν έχει δικαστική έγκριση και θα υπάρξει αυξημένη δυνατότητα επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις των ανθρώπων
Το κοινοβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οποίο θα ενισχύσει τις αρμοδιότητες της αστυνομικής εποπτείας και θα καταστήσει ευκολότερο το κλείσιμο τζαμιών ύποπτων ότι κηρύττουν το μίσος.
Οι ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών.
Πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Εσωτερικών Gerard Collomb χαρακτήρισε τη Γαλλία ότι βρίσκεται "ακόμα σε κατάσταση πολέμου", καθώς οι αρχές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την απειλή που θέτουν οι ξένοι τζιχάντες και οι εχθρικοί μαχητές.
Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γαλλία σε επιθέσεις από το 2015 από επιτιθέμενους που ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ή εμπνεύστηκαν από αυτό.
Στην τελευταία επίθεση την Κυριακή, ένας άνθρωπος φώναξε Allahu Akbar - ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος - προτού μαχαιρώσει θανάσιμα δύο γυναίκες έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό στη Μασσαλία.
Οι νομοθέτες του κατώτερου οίκου ενέκριναν το νομοσχέδιο με 415 ψήφους υπέρ 127 κατά .
"Οι νομοθέτες συνειδητοποιούν ότι η σημερινή απειλή είναι σοβαρή και ότι πρέπει να προστατευθούμε από τους τρομοκράτες.
Αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να ισορροπεί την ασφάλεια και την ελευθερία ", δήλωσε ο Collomb στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.
"Αυτό το κείμενο θα βοηθήσει στην προστασία του Γαλλικού λαού."
Οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης που τέθηκαν σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2015, όταν ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλοι έκαναν επιθέσεις στο Παρίσι, που σκότωσαν 130 άτομα, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των γραφείων πληροφοριών να αναπτύξουν δράση, υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Η νέα νομοθεσία δίνει περισσότερη εξουσία σε πολλές από αυτές τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης που κατοχυρώνονται από το νόμο, με περιορισμένη εποπτεία από το δικαστικό σώμα.
Το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς έγκριση από δικαστή, θα μπορεί να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας όταν υπάρχει απειλή, περιορίζοντας την κίνηση ανθρώπων και οχημάτων μέσα και έξω από την περιοχή και με την εξουσία να διεξάγουν έρευνες εντός της περιοχής.
Το νομοσχέδιο παρέχει περισσότερη εξουσία να κλείσουν τα τζαμιά και άλλοι τόποι λατρείας, αν οι υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες υποκινούν βία στη Γαλλία ή στο εξωτερικό ή δικαιολογούν πράξεις τρομοκρατίας.
Η αστυνομία θα έχει επίσης μεγαλύτερη εξουσία για να επιτεθεί σε ιδιόκτητους χώρους, εάν έχει δικαστική έγκριση και θα υπάρξει αυξημένη δυνατότητα επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις των ανθρώπων, ακόμη και μέσω ετικετών ηλεκτρονικής επιτήρησης, εφόσον θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Μια κοινοβουλευτική επιτροπή θα επιδιώξει τώρα συμβιβασμό επί των τροπολογιών που πρότεινε η Γερουσία και η Συνέλευση, πριν από μία δεύτερη ανάγνωση και οριστική ψηφοφορία, η οποία αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου 2017.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron, ζωγραφισμένος από τους αντιπάλους του ως αδύναμος στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας, έχει ήδη ενεργήσει για να ενισχύσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δημιουργώντας μια ομάδα εργασίας τον Ιούνιο 2017, για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των πολλών υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας.
Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει συναντήσει μικρή αντίσταση από το κοινό, ενώ οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγωνίζονται μετά τη σειρά των επιθέσεων που συνδέονται με την ισλαμική τρομοκρατία και των μικρότερων περιστατικών που ακολούθησαν.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι θα περιορίσει τις πολιτικές ελευθερίες.
"Η Γαλλία έχει γίνει τόσο εθισμένη στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε τώρα εισάγει πολλά από αυτά τα καταχρηστικά μέτρα στο κοινό δίκαιο", ανέφερε η Human Rights Watch σε δήλωση.
Πρόσθεσε ότι τα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου έχουν επιλέξει την πολιτική του φόβου ,για την προστασία των σκληρά κερδοφόρων πολιτικών ελευθεριών και κάλεσε το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα, να παρακολουθήσουν στενά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη νέα της εξουσία.
Ωστόσο, ορισμένοι συντηρητικοί αντίπαλοι του Macron λένε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο δεν είναι τόσο εξαντλητικό όσο επιτρέπει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν φτάνει αρκετά.
"Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε το κράτος", δήλωσε ο δεξιός νομοθέτης Eric Ciotti σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη πριν από την ψηφοφορία.
Ζήτησε οι αρχές να έχουν μεγαλύτερες εξουσίες για να απελάσουν τους αλλοδαπούς που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης