Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lamberts (Πράσινοι): Η Καταλονία να αποτελέσει θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής Οκτωβρίου

Lamberts (Πράσινοι): Η Καταλονία να αποτελέσει θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής Οκτωβρίου
«Υπάρχει πόλωση και διχασμός στην Ευρώπη», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνω
Την πρόταση το ζήτημα της Καταλονίας να αποτελέσει θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου (19-20 Οκτωβρίου), κατέθεσε ο Philippe Lamberts, ευρωβουλευτής των Πρασίνων.
Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ασχολήθηκε με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής (1/10) για την απόσχιση τη Καταλονίας από την Ισπανία, ο Lamberts, δήλωσε «να μπει το θέμα της Καταλονίας στην ατζέντα της συνάντησης Κορυφής του Οκτωβρίου».
Δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι υπάρχει «πόλωση και διχασμός στην Ευρώπη», ενώ εκτίμησε ότι  «η κεντρική κυβέρνηση διάλεξε την άρνηση και πεισματικά αντιδρά σε οποιονδήποτε διάλογο.
Μπορεί να ήταν μονομερής η προκήρυξη του δημοψηφίσματος, όμως δεν δικαιολογείται με τίποτε η βία στην οποία γίναμε μάρτυρες.
Αυτό που γίνεται στην Καταλονία δεν αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά αγγίζει τα θεμέλια της ΕΕ».
Υπενθύμισε ότι «στην ΕΕ επιλύουμε τις συγκρούσεις μας με το διάλογο, τις διαπραγματεύσεις και τη συναίνεση και όχι με τη βία, γιατί θέλουμε να προστατεύουμε τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία, που τη θεωρούμε πλεονέκτημα.
Γι' αυτό δεν δικαιολογείται η ΕΕ το να μένει σιωπηρή, δεν δικαιολογείται η σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε το ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συναντηθεί και δεν θα μιλήσει για μια κρίση που επηρεάζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πολύ περισσότερο από το Brexit».
«Εμείς θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να ενισχύσουμε το διάλογο ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και της Καταλονίας. Ας μην περιμένουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, που θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη της εξεύρεση λύσης. Το διακύβευμα είναι η ίδια η ΕΕ και το ευρωπαϊκό σχέδιο», κατέληξε ο Lamberts.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης