Τελευταία Νέα
Διεθνή

McCafferty (ΒοΕ): Πιο πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων στα τέλη 2017 από ό,τι στα μέσα 2019

McCafferty (ΒοΕ): Πιο πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων στα τέλη 2017 από ό,τι στα μέσα 2019
Οι επενδυτές κινδυνεύουν λιγότερο από μια «δυσάρεστη έκπληξη», δήλωσε ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κινδυνεύουν λιγότερο από μια «δυσάρεστη έκπληξη» από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) τώρα που αναμένουν μια αύξηση των επιτοκίων αργότερα εντός του 2017 και όχι στα μέσα του 2019, δήλωσε σήμερα (5/10/2017) ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Ian McCafferty.
Ο McCafferty, ο οποίος ψηφίζει υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από τον Ιούνιο, δήλωσε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν λανθασμένα θεωρήσει ότι τα χέρια της BoE είναι δεμένα λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, που η BoE ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της τράπεζας αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μετατοπίσει τις προσδοκίες για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τα μέσα του 2019 στα τέλη του 2017, μειώνοντας τους κινδύνους μιας ανεπιθύμητης έκπληξης», δήλωσε ο McCafferty σε ομιλία του σε επιχειρηματίες στο Λονδίνο.
Την τελευταία φορά που αύξησε η BoE τα επιτόκια ήταν το 2007, ενώ τα μείωσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% τον Αύγουστο του 2016, καθώς η οικονομία έδειξε σημάδια απότομης επιβράδυνσης μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα από την BoE να αναστρέψει αυτή την κίνηση τον Νοέμβριο του 2017 και να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι το 2018.
Το Brexit είναι πιθανό να επιβραδύνει την αύξηση των εισοδημάτων των Βρετανών και να αποδυναμώσει τον ρυθμό με τον οποίο η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί βιώσιμα, προβλήματα για τα οποία η ΒοΕ μπορεί να κάνει λίγα, δήλωσε ο McCafferty.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής θα παρακολουθούν προσεκτικά βραχυπρόθεσμα σημάδια αβεβαιότητας γύρω από το Brexit, που πλήττουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ο McCafferty δήλωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν «αρκετές φορές» προτού η BoE σκεφτεί να ξεκινήσει να πουλά τα 435 δισ. λίρες σε βρετανικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και ότι η επίδραση τέτοιων πωλήσεων μπορεί να είναι περιορισμένη.
Η θητεία του McCafferty στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής thw BoE λήγει στα τέλη Αυγούστου 2018, με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν περιμένει να αποτελέσει η αναστροφή του QE μεγάλο θέμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η BoE έχει αναφέρει ότι δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης assets μέχρις ότου να αυξηθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης