Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο άγνωστος οικονομικός πόλεμος Ινδίας και Κίνας - Ποια τα πεδία αντιπαράθεσης

CNBC: Ο άγνωστος οικονομικός πόλεμος Ινδίας και Κίνας - Ποια τα πεδία αντιπαράθεσης
Στο πλαίσιο της φιλόδοξης εμπορικής και οικονομικής πρωτοβουλίας "Μία Ζώνη – Ένας δρόμος", το Πεκίνο χρηματοδοτεί διάφορα έργα υποδομών στην... αυλή της Ινδίας, όπως το λιμάνι Hambantota της Σρι Λάνκα, και το δρόμο Κίνας - Πακιστάν
Η Ινδία είναι από καιρό η κυρίαρχη δύναμη στη Νότια Ασία, αλλά καθώς το Πεκίνο επενδύει δισεκατομμύρια, το Νέο Δελχί προσπαθεί να υπερασπιστεί τη σφαίρα επιρροής του, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Όπως αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές η Ινδία θα πρέπει να εστιάσει στα προτερήματά της από το να προσπαθεί να αντιγράψει τη στρατηγική της Κίνας.
"Η Κίνα έχει πλεονάζον κεφάλαιο για επενδύσεις - η Ινδία δεν έχει, ωστόσο μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλους τομείς" δήλωσε ο ινδός βουλευτής Shashi Tharoor.
Στο πλαίσιο της φιλόδοξης εμπορικής και οικονομικής πρωτοβουλίας "Μία Ζώνη – Ένας δρόμος", το Πεκίνο χρηματοδοτεί διάφορα έργα υποδομών στην... αυλή της Ινδίας, όπως το λιμάνι Hambantota της Σρι Λάνκα, και το δρόμο Κίνας - Πακιστάν.
Αυτό προκάλεσε την έντονη κριτική από το Νέο Δελχί, το οποίο απέρριψε την πρόσκληση του Πεκίνου να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία "Μία Ζώνη – Ένας δρόμος".
Παράλληλα έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των διαφωνιών Ινδίας και Κίνας, οι σχέσεις των οποίων εξακολουθούν να έχουν προβλήματα  από εδαφικές διαμάχες όπως η επίθεση στο Doklam στα Ιμαλάια που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2017.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών για να διασφαλιστεί ότι η Κίνα δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην Ινδία στην... γειτονιά της, ο πρωθυπουργός της χώρας Narendra Modi θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εξάγει τεχνολογία χαμηλού κόστους και να προσφέρει αναπτυξιακά δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
Η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ηγέτης στην παροχή τεχνολογίας χαμηλού κόστους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Τα οικονομικά προσιτά γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα της είναι περιζήτητα, ενώ η χώρα υποστηρίζει την ηλιακή ενέργεια, αντανακλώντας την εκκίνηση του Διεθνούς Solar Alliance - το πνευματικό παιδί του Νέου Δελχί με στόχο την ενίσχυση της ηλιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.
Η Ινδία έχει πλεονέκτημα σε αυτήν την αρένα επειδή μοιράζεται παρόμοιες προκλήσεις με άλλες αγορές στην περιοχή, όπως η φτώχεια και ο καιρός, δήλωσε ο Suhasini Haidar, διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Hindu.
Αν το Νέο Δελχί επιχειρήσει να ανταγωνιστεί το "μεγάλο πόλεμο" της Κίνας στο επενδυτικό μέτωπο, θα απογοητευτεί, είπε.
Η Ινδία υποστηρίζει επίσης την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας μέσω δανείων που είναι συνδεδεμένα με την ινδική ρουπία, γεγονός που συμβάλλει στην αποφυγή προβλημάτων συναλλαγματικής ισοτιμίας και υποτίμησης, επεσήμανε η Leela Ponappa, πρώην σύμβουλος της Ινδίας για την εθνική ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης