Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lindner (FDP): O Schaeuble δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα, δεν επιβλήθηκε στη Merkel - Μήνυμα στις τράπεζες

Lindner (FDP): O Schaeuble δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα, δεν επιβλήθηκε στη Merkel - Μήνυμα στις τράπεζες
O φερόμενος ως διεκδικητής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε τη γνωστή θέση του για τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη χωρίς να εγκαταλείπει την ΕΕ
Μια ακόμα γεύση σχετικά με το πως η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα έδωσε για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής του FDP, Christian Lindner.
Όπως προκύπτει από συνέντευξη του στη Handelsblatt αλλά και από τις κατά καιρούς δηλώσεις του σχετικά με την Ελλάδα, ο Lindner, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση, έχει σκοπό να τηρήσει τη στάση που θα ήθελε να κρατήσει ο κ. Schaeuble, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε λόγω της Angela Merkel.
«Ο κ. Schaeuble σε πολλά ευρωπαϊκά θέματα δεν κατάφερε να επιβληθεί στη Merkel όπως στην περίπτωση με το τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα, που δεν το ήθελε έτσι όπως έγινε…» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχουν αρχίσει ακόμα.
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι ο επικεφαλής του FDP επέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα ότι δεν μείωσε τους φόρους εισοδήματος για τους εργαζόμενους μεσαίας τάξης.
Εξάλλου οι δηλώσεις του Lindner έχουν ιδιαίτερα σημασία και «παρακολουθούνται» και από τους Έλληνες αξιωματούχους καθώς θεωρείται ένα από τα φαβορί για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι ο Wolfgang Schaeuble θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της γερμανικής βουλής.
Μάλιστα, ο διεκδικητής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο Schaeuble δεν έγινε διάσημος λόγω της σκληρής του στάσης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά επειδή στην ουσία δεν του ασκήθηκε σοβαρή κριτική από την αντιπολίτευση.
«Το ότι ως υπουργός Οικονομικών επαινέθηκε τόσο πολύ οφείλεται και στην ανενεργή αντιπολίτευση των Πρασίνων και των Αριστερών», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν σταμάτησε εκεί όσον αφορά την Ελλάδα αλλά επεκτάθηκε και στο θέμα των τραπεζών.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στις πρόσφατες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών επαναλαμβάνει ότι είναι αντίθετος με μια τραπεζική ένωση που κοινοτικοποιεί όλους τους κινδύνους φωτογραφίζοντας την Ελλάδα.
«Τα περασμένα χρόνια είδαμε ότι πολλές υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν», τόνισε και πρόσθεσε «αυτό οδηγεί σε ηττημένους μέσα στην Ευρώπη, δηλαδή σε εκείνους που με το καλό πιστοληπτικό τους όνομα αναλαμβάνουν ευθύνες και βγάζουν άλλους από την δική τους υποχρέωση για επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας τους και σταθεροποίηση των δημοσιονομικών».
Επίσης, ο Lindner επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη χωρίς να εγκαταλείπει την ΕΕ.

Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το FDP να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ο Lindner ζήτησε να υπάρξει σκληρότερη στάση για την δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη.
«Για εμάς, μια αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική είναι πιο σημαντική από έναν νέο υπουργό» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε «δεν έχει νόημα να εικάζουμε για ανθρώπους και θέσεις όσο δεν έχουμε κάποια σαφήνεια για την πολιτική».

Οι σκληροπυρηνικές θέσεις του FDP

Είναι εμφανές λοιπόν ότι στην περίπτωση που ο Lindner αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν υπουργό με θέσεις που είναι πιο σκληροπυρηνικές και από του... Schaeuble.
Η αλήθεια είναι ότι το FDP δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ελαστικό με την Ελλάδα.
Είχε πάντα τη δική του ξεχωριστή άποψη και δεν ήθελε να δεχθεί ούτε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας μέσω των προγραμμάτων στήριξης, ούτε και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Πρόσφατα, εξάλλου, ο Lindner δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να δεχθεί τη συνέχιση των ελληνικών προγραμμάτων μόνο υπό τον όρο ότι θα παραμείνει στο παιχνίδι το ΔΝΤ, ώστε να εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης