Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι 3 τρόποι αντίδρασης της Ισπανίας εάν η Καταλονία κηρύξει ανεξαρτησία

CNBC: Οι 3 τρόποι αντίδρασης της Ισπανίας εάν η Καταλονία κηρύξει ανεξαρτησία
Πλέον το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην αντίδραση της Ισπανίας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία
Με τους Καταλανούς να σκέφτονται αν θα κηρύξουν ανεξαρτησία, οι εμπειρογνώμονες αναλύουν πώς μπορεί να αντιδράσει η κυβέρνηση της Ισπανίας καθώς οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται.
Στο πλαίσιο αυτό το CNBC περιγράφει τις επιλογές που θα μπορούσε να έχει η ισπανική κυβέρνηση εάν η Καταλονία δηλώσει την ανεξαρτησία της.

1. Ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος

Η ενεργοποίηση του άρθρου 155 που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν, θα επέτρεπε στην ισπανική κυβέρνηση στη Μαδρίτη να αφαιρέσει την αυτονομία της Καταλονίας είτε εν μέρει είτε πλήρως.
Το άρθρο μπορεί να τεθεί σε ισχύ εάν μια αυτόνομη κοινότητα δεν ακολουθήσει τους νόμους του Συντάγματος ή ενήργησε «κατά τρόπο που είναι κατά του γενικού συμφέροντος της Ισπανίας».
Γι' αυτή τη διαδικασία θα χρειαστούν μερικές ημέρες, καθώς ο Rajoy θα πρέπει να ειδοποιήσει επισήμως τον πρόεδρο της Καταλονίας Carles Puigdemont και την καταλανική κυβέρνηση και στη συνέχεια να το θέσει σε ψηφοφορία στη Γερουσία, αν ο Puigdemont απορρίψει την κοινοποίηση.
Καθώς το κόμμα του Rajoy αντιπροσωπεύει πλειοψηφία στη Γερουσία, το άρθρο πιθανότατα θα περάσει.
Μόλις θεσπιστεί, ολόκληρο το καταλανικό κοινοβούλιο, αποτελούμενο από 135 μέλη, θα διαλυθεί και οι νέες περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, εξήγησε η Marina Díaz Cristóbal, καθηγήτρια ιστορίας και πολιτικών επιστημών στη Βαρκελώνη.
Ωστόσο, τίποτα δεν εμποδίζει τους Καταλανιούς να επιλέξουν απλώς έναν άλλο πρόεδρο, ο οποίος είναι επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας.

2. Η επέμβαση του στρατού

Η ισπανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να πάρει τον άμεσο έλεγχο της καταλανικής περιοχής.
Αυτή η επιλογή θα ήταν «πολύ απίθανη», δήλωσε η κ. Cristóbal, ειδικά μετά την αστυνομική βία προς τους Καταλανικούς πολίτες την περασμένη εβδομάδα.

3. Διαπραγματεύσεις

Ο Rajoy ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα συζητήσει το παράνομο δημοψήφισμα, κάτι που φαίνεται ότι κλείνει τον δρόμο των διαπραγματεύσεων.
Οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να αποδεχθούν τη διαμεσολάβηση ενός τρίτου μέρους, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα σχέση μεταξύ της Καταλονίας και της Ισπανίας, δήλωσε η Cristóbal, ενδεχομένως μέσω συνταγματικής αλλαγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης