Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Υπάρχουν ακόμη ισχυροί κίνδυνοι που μπορούν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία

El-Erian: Υπάρχουν ακόμη ισχυροί κίνδυνοι που μπορούν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
Παρά τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως
Τέσσερις παράγοντες οι οποίοι υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξεφύγει όλων των κινδύνων, σημειώνει ο Mohamed El-Erian σε άρθρο του στο Bloomberg, με αφορμή και την έναρξη της ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όπως επισημαίνει οι περισσότεροι εκ των κορυφαίων οικονομολόγων και αξιωματούχων που θα βρεθούν στην ετήσια Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, θα καλωσορίσουν και θα υπογραμμίσουν τις πρόσφατες και εν εξελίξει βελτιώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Και θα έχουν δίκιο.
Η εν εξελίξει συγχρονισμένη ανάκαμψη της ανάπτυξης χρειάστηκε αρκετό διάστημα για να εμφανιστεί και καταγράφεται σε μία περίοδο ασυνήθιστα χαμηλής μεταβλητότητας στις αγορές.
Αν και η παραπάνω πορεία είναι ενθαρρυντική είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δηλώσουμε ότι «η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία».
Η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές, χρηματοοικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις που υπάρχουν.
Επίσης, υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που φωτίζουν την ανάγκη να υπάρξει συγκρατημένη αισιοδοξία τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή αλλά και εφαρμογή ορθών πολιτικών ώστε να διασφαλιστεί η πρόοδος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις στήριξης της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη αποκτήσει βαθιές ρίζες.
Αποτέλεσμα η ανάπτυξη να είναι, μεν, θετική αλλά να μην ανταποκρίνεται στις δυνατότητες που υπάρχουν.
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη βελτίωση στην παγκόσμια οικονομία.
Μάλιστα την έχουν υπερεκτιμήσει.
Όμως η παγκόσμια οικονομία, ακόμη, αντιμετωπίζει ένα επιπλέον πρόβλημα.
Απλά παρατηρήστε το σύνδρομο «καυτής πατάτας» που υπάρχει στις αγορές συναλλάγματος, καθώς καμία αναπτυγμένη οικονομία δεν είναι πρόθυμη αλλά και δεν μπορεί να αντέξει το νόμισμά της να ισχυροποιηθεί σημαντικά.
Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει προετοιμασία στη σταδιακή χαλάρωση της ανάπτυξης στην Κίνα και μάλιστα σε έναν κόσμο ο οποίος στο τέλος, όπως έχει σημειώσει ο Ian Bremmer, θα γίνει G-0, υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει διεθνής πολιτική συνεργασία.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν βασικά οικονομικά ζητήματα στις ανεπτυγμένες χώρες, από την παραγωγικότητα, τις μισθολογικές εξελίξεις και τον πληθωρισμό έως την επίδραση της τεχνολογίας, το δημογραφικό πρόβλημα και φυσικά την κλιματική αλλαγή.
Αν εξετασθούν αυτοί οι τέσσερις παράγοντες, η βελτίωση στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι, μεν, πραγματική αλλά όχι τόσο δυναμική και διατηρήσιμη ώστε να καλύψει τις ανάγκες των πωλητών, να βελτιώσει την «τριπλέτα» ανισοτήτων (εισοδήματος, υγείας και κυρίως ίσων ευκαιριών) και να μειώσει την εύθραυστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της υψηλής εξάρτησης από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Χρειάζονται επιπλέον πολιτικές κινήσεις προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης