Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Εθνική προχώρησε στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου - Τα σχέδια των υπόλοιπων τραπεζών

WSJ: Η Εθνική προχώρησε στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου - Τα σχέδια των υπόλοιπων τραπεζών
Το καλυμμένο ομόλογο της ΕΤΕ είναι τριετές, με αξιολόγηση Β από τον οίκο Fitch, ενώ προσφέρθηκε με κουπόνι 2,75%
(upd) Στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα αλλά και στις κινήσεις που προετοιμάζουν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην πώληση καλυμμένου ομολόγου συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που μία ελληνική τράπεζα «επιστρέφει» στις αγορές μετά το 2014.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται κυρίως από τράπεζες και έχουν ως «στήριγμα» συγκεκριμένο όγκο δανείων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς όταν τα αγοράζουν.
Το καλυμμένο ομόλογο της ΕΤΕ είναι τριετές, με αξιολόγηση Β από τον οίκο Fitch, ενώ προσφέρθηκε με κουπόνι 2,75%.
Όπως σημειώνεται στο δημοψήφισμα η επιτυχημένη έκδοση αποτελεί ένα ακόμη παράγοντα στήριξης στον ταλαιπωρημένο τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας, ο οποίος εξακολουθεί να πιέζεται καθώς στους ισολογισμούς των τραπεζών υπάρχουν Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να "εξομαλύνουν την χρηματοδότησή τους με την τακτική πρόσβαση στις αγορές και να μειώσουν την εξάρτηση τους από τον ELA" δήλωσε ο Giuseppe di Mino, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Amber Capital.
Ο κ. Di Mino εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες όσον αφορά την κεφαλαιακή της επάρκεια και ρευστότητάς της.
Είπε, ωστόσο, ότι προτιμά να επενδύσει στην αγορά μετοχών της Εθνικής από την αγορά ομολόγων της.
Ανώτερο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε ότι η επιτυχία της έκδοσής αυτής θα ανοίξει το δρόμο και για τις άλλες τράπεζες να πράξουν το ίδιο.
"Η πρόσβαση στην αγορά μπορεί να αποκατασταθεί σταδιακά", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Eurobank Ergasias σχεδιάζει επίσης την έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ πριν από το τέλος του 2017 σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης σχεδιάζει να εκδώσει καλυμμένο ομόλογο ύψους 500 εκατ. Ευρώ τον Οκτώβριο του 2017.
Αυτό θα υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, τρεις θεσμούς που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουν να ενισχύσουν τη δανειοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης το 2015, μετά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας, που έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της έξοδο από την ευρωζώνη.
Αυτός ο φόβος ώθησε τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποσύρουν από τις τράπεζες καταθέσεις 40 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 μέχρι τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές επέβαλαν κεφαλαιακούς ελέγχους το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
Οι ελληνικές τράπεζες στράφηκαν στην ΕΚΤ για βοήθεια από τον ELA, αφού η ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης ως εγγύηση δανεισμό.
Οι έλεγχοι κεφαλαίου παραμένουν σε ισχύ, αλλά οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα παρουσιάζουν σημεία βελτίωσης.
Ο ELA μειώθηκε στο ένα τρίτο εκεί όπου βρισκόταν στο ύψος της κρίσης και υπάρχει μια μικρή, αλλά σταδιακή, επιστροφή τραπεζικών καταθέσεων.
Οι τράπεζες πωλούν περιουσιακά στοιχεία και θυγατρικές τους για να αυξήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για να βελτιώσουν τη ρευστότητα τους.
Η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι αναμένεται να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από την ELA μέσα το 2018.
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επίσης να υποβληθούν σε stress tests νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες για να διαπιστωθεί εάν χρειάζονται νέα κεφάλαια πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Ο Mark Dowding, συνιδιοκτήτης της BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι δεν αγόρασε σήμερα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας επειδή πιστεύει ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις.
"Είμαστε ακόμα θετικοί στην Ελλάδα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις του 6,5%  των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι ελκυστικές σε σύγκριση με τις χαμηλές αποδόσεις ομολόγων άλλων χωρών της Ευρώπης".
Οι αποδόσεις του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης έχουν υποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια, σε ένα σημάδι ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για τη χώρα έχουν μειωθεί.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού χρέους ήταν στο 5,54%  σήμερα (10/10) από 7,13% στην αρχή του 2017 και το υψηλό των  και ένα πρόσφατο υψηλό 18,73% τον Ιούλιο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης