Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Σε υψηλά άνω των 20 ετών έκλεισε ο δείκτης Nikkei - Στις 20.881,27 μονάδες

Ιαπωνία: Σε υψηλά άνω των 20 ετών έκλεισε ο δείκτης Nikkei - Στις 20.881,27 μονάδες
Αρκετοί επενδυτές εκτιμούν ότι η χώρα είναι τελικά έτοιμη να ξεφύγει από ένα μονοπάτι στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία 25 χρόνια
Σε υψηλά μεγαλύτερα των είκοσι ετών έκλεισε σήμερα Τετάρτη (11/10) ο δείκτης Nikkei στην Ασία, γεγονός που αποτελεί ορόσημο για τη μακροχρόνια χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας, η οποία οδηγείται από τα υψηλότερα κέρδη, τη βελτίωση της οικονομίας και τα καλύτερο περιβάλλον για τους μετόχους.
Ειδικότερα, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 57,76 μονάδων (+0,28%) κλείνοντας στις 20.881,27 μονάδες, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 5 Δεκεμβρίου του 1996 και τις 20.943,90 μονάδες.
Αρκετοί επενδυτές εκτιμούν ότι η χώρα είναι τελικά έτοιμη να ξεφύγει από ένα μονοπάτι στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία 25 χρόνια, ωστόσο ο σκεπτικισμός απέναντι στις μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένει έκδηλος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας και της εξάρτησης που έχει η οικονομία από το εμπόριο.
Τα τελευταία 25 χρόνια, ο Nikkei έχει σπάσει αρκετέ φορές το φράγμα των 20.000 μονάδων, για να υποχωρήσει ωστόσο ξανά άμεσα, ενώ δεν έχει φτάσει ποτέ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ της 29ης Δεκεμβρίου του 1989 και τις 38.915,87 μονάδες.
Μάλιστα, η τελευταία άνοδος που είχε καταγραφεί πάνω από τις 20.000 μονάδες το 2015 εξαφανίστηκε μετά από τους φόβους που προέκυψαν αναοφικά με τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας.
Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η Ιαπωνία υστερεί έναντι των υπολοίπων μεγάλων χωρών παγκοσμίως, όπως οι ΗΠΑ, όπου οι τιμές των μετοχών έχουν αγγίξει ήδη επίπεδα ρεκόρ κατά το τρέχον έτος.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως αν και ορισμένοι επενδυτές έλκονται κυρίως από της χαμηλές αποτιμήσεις της Ιαπωνίας, η αλλαγή της εταιρικής συμπεριφοράς και τα σημάδια μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάκαμψης έχουν προσελκύσει επίσης διαχειριστές χρημάτων παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης