Διεθνή

Ο Trump θέλει να αναθεωρηθούν οι άδειες των τηλεοπτικών δικτύων στις ΗΠΑ

Ο Trump θέλει να αναθεωρηθούν οι άδειες των τηλεοπτικών δικτύων στις ΗΠΑ
Απαγορεύεται  ρητώς στην Επιτροπή να λογοκρίνει το περιεχόμενο τους, καθώς ο ρόλος στην επίβλεψη του περιεχομένου ενός προγράμματος είναι πολύ περιορισμένος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, πρότεινε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, να αναθεωρηθούν οι άδειες των μέσων ενημέρωσης, όπως το NBC και άλλα ειδησεογραφικά δίκτυα, εξαπολύοντας επίθεση κατά των μέσων ενημέρωσης, μετά τις πρόσφατες αναφορές του NBC News σχετικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Trump και το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.
"Με όλα τα fake news που προέρχονται από το NBC και τα άλλα δίκτυα, σε ποιο σημείο είναι σκόπιμο να αμφισβητηθεί η άδειά τους; Κακό για τη χώρα! ", έγραψε ο Trump σε μια ανάρτηση στο Twitter.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί επανειλημμένα τον όρο "ψεύτικα νέα" για να αμφισβητήσει τα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τη κυβέρνησή του, συχνά χωρίς να παρέχει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, ότι τα δημοσιεύματα δεν είναι αληθινά.
Η πρότασή του ότι οι άδειες ενδέχεται να αναθεωρηθούν θα αντιμετωπίσει μεγάλα εμπόδια.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών δεν δίνει άδειες στα μεγάλα δίκτυα, αλλά σε μεμονωμένους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίες ανανεώνονται κλιμακωτά ανά οκτώ χρόνια.
Η Comcast Corp, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της NBC Universal, κατέχει επίσης 11 ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Βοστώνη, Ντάλας και Σικάγο.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο στον ιστότοπο της Επιτροπής, κατά την εξέταση των αδειών, ο οργανισμός πρέπει να καθορίσει εάν η ανανέωση είναι προς το δημόσιο συμφέρον.
Η Επιτροπή ανέφερε στο ενημερωτικό δελτίο ότι "οι κάτοχοι άδειας, πρέπει να γνωρίζουν τα σημαντικά προβλήματα και τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες τους και να προωθούν την ενημέρωση του κοινού, παρουσιάζοντας προγράμματα που σχετίζεται με αυτά τα τοπικά θέματα".
Η Επιτροπή δεν εκδίδει παρόμοιες άδειες για καλωδιακά δίκτυα όπως το CNN και το MSNBC, ούτε ελέγχει τις ειδήσεις στο διαδίκτυο ή άλλους δικτυακούς τόπους.
Επίσης ανέφερε, ότι οι πρώτες τροποποιήσεις προστασίας για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς "απαγορεύουν ρητώς στην Επιτροπή να λογοκρίνει το περιεχόμενο τους, καθώς ο ρόλος στην επίβλεψη του περιεχομένου ενός προγράμματος είναι πολύ περιορισμένος".
Η πρώτη τροποποίηση στο αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία λόγου και τον Τύπο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και οι βοηθοί του χρησιμοποίησαν τη διαδικασία ανανέωσης της άδειας της Επιτροπής, ως τρόπο τιμωρίας της Washington Post για την κάλυψη του Watergate.
Τις τελευταίες ημέρες, το NBC News έχει κάνει αναφορά στις εντάσεις μεταξύ του Trump και του υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson, και δήλωσε ότι τον Ιούλιο 2017, ο Trump ζήτησε μεγάλη αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης