Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: «Έτοιμη» για αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο - Ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού

tags :
Fed: «Έτοιμη» για αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο - Ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού
Οι αξιωματούχοι προεξόφλησαν μία τρίτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2017
Συνέχεια στην πολιτική αύξησης επιτοκίων αναμένουν τα περισσότερα μέλη του διοικητικου συμβουλίου της Fed, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας (19 και 20 Σεπτεμβρίου 2017) που δόθηκαν, σήμερα 11 Οκτωβρίου, στη δημοσιότητα.
Παράλληα υπογράμμισαν ότι οι φονικοί και ασύλληπτα καταστροφικοί τυφώνες («Harvey», «Irma», «Maria») που σάρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες δε θα θέσουν εκτός τροχιάς την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
Παρόλα αυτά, οι τυφώνες θα επηρεάσουν τις εκτιμήσεις για το επίπεδο του πληθωρισμού, αναφέρθηκε.
Το αξιοσημείωτο από τις τοποθετήσεις των μελών της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC), ωστόσο, ήταν η προειδοποίηση -μετά από πολλά χρόνια- ορισμένων ότι υπάρχει πλέον ο κίνδυνος για απότομη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στις Η.Π.Α., στον απόηχο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Βέβαια, υπήρξαν και αυτοί που επέμειναν πως ο στόχος του 2% -σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο- σε ό,τι αφορά στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, δεν έχει επιτευχθεί, ενώ ορισμένοι επισήμαναν εκ νέου τη «σφιχτή» αγορά εργασίας.
Επίσης, οι αξιωματούχοι αναμένουν συνέχεια στην αύξηση των μισθών ως απόρροια της βελτίωσης στην αγορά εργασίας των Η.Π.Α., όπως και στις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις, τις κινητήριες δυνάμεις της αμερικανικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, οι περισσότεροι προεξόφλησαν μία τρίτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο έτος, χωρίς να προσδιορίζεται η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2017, οπότε και «ποντάρουν» οι αναλυτές.
Τα μέλη της FOMC, με πρόεδρο την κα Janet Yellen, είναι οι William C. Dudley, Lael Brainard, Charles L. Evans, Stanley Fischer, Patrick Harker, Robert S. Kaplan, Neel Kashkari και Jerome H. Powell, Raphael W. Bostic, Loretta J. Mester, Mark L. Mullinix, John C. Williams, James Bullard, Esther L. George και Eric Rosengren.
Επισημαίνεται ότι το τρέχον εύρος επιτοκίων της Fed είναι 1%-1,25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης