Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών

tags :
FT: Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών
Τέσσερα σημεία-κλειδιά που θα δείξουν την «υγεία» του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ
Οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street ξεκίνησαν να ανακοινώνουν τα οικονομικά τους στοιχεία για το γ’ τρίμηνο.
Υπάρχουν, όμως, τέσσερα σημεία-κλειδιά τα οποία οφείλουν να προσέξουν οι επενδυτές σε αυτές τις ανακοινώσεις, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα των Financial Times.

1) Αυξήθηκε η παροχή δανείων; Εάν όχι, γιατί;

Ενώ η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με καλό ρυθμό γιατί η παροχή δανείων αυξάνει με τόση υστέρηση;
Σύμφωνα με στοιχεία της Fed ο νέος δανεισμός αυξήθηκε περίπου 3%, σε ετήσια βάση, κατά το γ’ τρίμηνο, δηλαδή με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με το 4% του β’ τριμήνου και αρκούντως χαμηλότερο από το 8% που είχε φθάσει στο γ’ τρίμηνο του 2016.
Κάποιοι κατηγορούν γι’ αυτήν την πορεία την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην Ουάσιγκτον.
Άλλωστε όταν δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και το σύστημα υγείας, υπάρχει κάποιος τραπεζίτης που μπορεί να δεσμευθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα;
Υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι η εταιρείες, λόγω της αυτοματοποίησης της παραγωγής, είναι απρόθυμες να δημιουργήσουν νέες μονάδες.
«Δεν γίνονται πολλές επενδύσεις.
Υπάρχει πολύ ομίχλη στον ορίζοντα και οι περισσότεροι προτιμούν να περιμένουν», εκτιμά ο Avner Mendelson, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος στις ΗΠΑ.
Ανεξάρτητα από τους λόγους για την παραπάνω εικόνα του δανεισμού, η έλλειψη ισχυρής αύξησης στην παροχή νέων δανείων οδηγεί τους αναλυτές σε πιο «μαζεμένες» εκτιμήσεις για την πορεία της κερδοφορίας των τραπεζών στο γ’ τρίμηνο.
Για παράδειγμα η Susan Roth Kazke, αναλύτρια της Credit Suisse, εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή για τις 13 κορυφαίες τράπεζες της Wall Street θα αυξηθούν κατά 5% (μέσος όρος), δηλαδή με τον χαμηλότερο ρυθμό από το β’ τρίμηνο του 2016.

2) Ποια ήταν η επενδυτική δραστηριότητα των τραπεζών στη Wall Street;

Για τις μεγάλες τράπεζες το γ’ τρίμηνο ήταν πολύ ήσυχο από πλευράς trading, κυρίως εάν συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016,  στο οποίο, βέβαια, υπήρχε και η «ώθηση» που είχε δώσει το Brexit.
Σε πρόσφατο συνέδριο της Barclays στη Ν. Υόρκη, οι περισσότεροι τραπεζίτες που συμμετείχαν υποστήριξαν ότι τα έσοδα από trading έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου από 15% έως 20%.

3) Πόσο θα αυξηθούν τα επιτοκιακά περιθώρια κέρδους;

Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που προσφέρει μία τράπεζα και αυτού που πληρώνει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες στήριξης της κερδοφορίας της.
Οι τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που ζητούν όταν δανείζουν κάποιον.
Ως εκ τούτου τα κέρδη τους από αυτή τη δραστηριότητα θα είναι αυξημένα και στο γ’ τρίμηνο 2017.
Όμως υπάρχουν ορισμένοι αναλυτές που εκτιμούν ότι αυτή η αύξηση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.

4) Πότε θα επιδράσουν θετικά οι αλλαγές στις διοικήσεις των εποπτικών αρχών;

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι νέοι επικεφαλής των εποπτικών αρχών, τους οποίους διορίζει σταδιακά ο Trump, θα είναι πιο… χαλαροί.
Ταυτόχρονα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει δύο εκθέσεις στις οποίες τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη περιορισμού των εποπτικών κανόνων που ισχύουν στις ΗΠΑ.
Αρκετές από τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο δεν είναι αναγκαίο να ψηφιστούν από το κογκρέσο για να ισχύσουν, ως εκ τούτου οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης