Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίκειται κραχ - To 2007 τα CDOs, τo 2017 τα παράγωγα αδύναμων ευρωπαϊκών τραπεζών

tags :
Επίκειται κραχ - To 2007 τα CDOs, τo 2017 τα παράγωγα αδύναμων ευρωπαϊκών τραπεζών
Η Goldman επιτρέπει στους πελάτες της να επωφεληθούν από μια επερχόμενη κατάρρευση
Πριν από περίπου μία δεκαετία, καθώς ο S&P 500 βρισκόταν στα τότε ιστορικά υψηλά του, μια ομάδα διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων, απελπισμένοι να εξασφαλίσουν τα χρήματα των άλλων ανθρώπων σε διάφορες εξαιρετικά επικίνδυνες επενδύσεις, η Goldman Sachs είχε μια καινοτόμα ιδέα: να δημιουργήσει νέα συνθετικά προϊόντα συνδεδεμένα με τα πιο "ακανθώδη" περιουσιακά στοιχεία.
Τα προϊόντα αυτά ήταν τα CDOs, και πολύ σύντομα μετά την πώληση αυτών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνετρίβη.
Δέκα χρόνια αργότερα, η Goldman το κάνει και πάλι, αντί να στοχεύει σε υποθήκες χαμηλού κινδύνου, αυτή τη φορά η τράπεζα έχει επικεντρωθεί σε σχεδόν αφερέγγυες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Και ακριβώς όπως ακριβώς πριν από το τελευταίο οικονομικό κραχ, η Goldman επιτρέπει στους πελάτες της να επωφεληθούν από μια επερχόμενη κατάρρευση, προσφέροντας τρόπους στους επενδυτές να σορτάρουν.
Τα εν λόγω προϊόντα είναι μια ανταλλαγή συνολικής απόδοσης, δηλαδή ένα προϊόν με υψηλή απόδοση ή μια συμφωνία ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης, αλλά έχει κάποιες διαφορές, οι οποίες στοχεύουν στο λεγόμενο Tier 1 ή AT1 ή σε κεφαλαιακό "μαξιλάρι" των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η Goldman Sachs και η JP Morgan προσφέρουν τις συναλλαγές των παραγώγων που επιτρέπουν στους επενδυτές να στοιχηματίζουν πάνω ή ενάντια σε τραπεζικά ομόλογα υψηλού κινδύνου που οι οικονομικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εντάξουν σε bail in εάν η τράπεζα έχει προβλήματα.
Γιατί συμβαίνει αυτό τώρα;
Διότι, σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που αναζητούν αποδόσεις.
Και με τις αγορές σε ιστορικά υψηλά και τις αποδόσεις των τίτλων σταθερών αποδόσεων είναι χαμηλές.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης