Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΔΝΤ): Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα - Το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί για να γίνει βιώσιμο

tags :
Lagarde (ΔΝΤ): Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα - Το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί για να γίνει βιώσιμο
«Αρμονία» στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας
Απόλυτα ξεκάθαρη αναφορικά με τις προθέσεις, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, του ΔΝΤ για την Ελλάδα ήταν η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου Παγκόσμιας Τράπεζας – ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον
Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι το Ταμείο είναι απόλυτα ξεκάθαρο από την αρχή για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο γνωρίζουν τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο για να επιτύχει αυτά που έχει επιτύχει έως και σήμερα και ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν προσπαθήσει τα μέγιστα για να έρθουν τα τρέχοντα αποτελέσματα στην οικονομία.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα πέραν από αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής από την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες απόψεις για τη μη επιδίωξη εκ μέρους του ΔΝΤ επιβολής νέων μέτρων στην Ελλάδα, είχαν εκφράσει και χθες (11 Οκτωβρίου) πηγές του Ταμείου, μιλώντας, ανώνυμα, σε Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον
Οι εν λόγω πηγές, μιλώντας φυσικά ανώνυμα, υποστήριξαν ότι η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 δεν υποδεικνύει ότι το Ταμείο απαιτεί ή πιέζει για λήψη πρόσθετων μέτρων.
Όπως τόνισαν στη συμφωνία στο πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα ο στόχος είναι για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ το 2018, ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με λήψη νέων μέτρων.

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αλλά χρειάζεται εγρήγορση

Στην εισαγωγική της ομιλία η κ. Lagarde, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται.
Αν και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί οι θετικές συνθήκες προσφέρουν τις ευκαιρίες ώστε να αντιμετωπιστούν βασικές προκλήσεις, ούτως ώστε να υπάρξει μείωση των μεσοπρόθεσμων πτωτικών ρίσκων, επαναδημιουργία «προστατευτικών μαξιλαριών» και αύξηση της δυνητικής παραγωγής.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν μία σειρά μεταρρυθμίσεων προς τόνωση της παραγωγικότητας, βελτίωσης των επιπέδων διακυβέρνησης και περιορισμού των πολιτικών αβεβαιοτήτων».
Η κ. Lagarde επεσήμανε, αρκετές φορές, απατώντας σε ερωτήσεις την ανάγκη να υπάρξει εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, κυρίως, από χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά  προβλήματα.
Τόνισε ακόμη ότι οι χώρες που έχουν υπερβολικά πλεονάσματα θα πρέπει να αρχίσουν να επενδύουν μεγάλο μέρος τους, σε αρκετούς τομείς από τις υποδομές έως την τεχνολογία.

«Βράχος» για την ΕΕ ο Schaeuble

Ιδιαίτερα κολακευτικούς χαρακτηρισμούς για τον W. Schaeuble επεφύλασσε η κ. Lagarde, η οποία χαρακτήρισε τον απερχόμενο Γερμανό υπουργό Οικονομικών ως «πολύ καλό φίλο», αν και παραδέχθηκε ότι αρκετά συχνά διαφωνούσε μαζί του.
Υποστήριξε, όμως, ότι ο κ. Schaeuble αποτέλεσε πάντα μία εξαιρετικά ισχυρή προσωπικότητα, έναν «βράχο» για την Ευρωζώνη, ο οποίος είχε ως στόχο να στηρίξει τόσο τη γερμανική θέση όσο και την καλή πορεία της ζώνης του ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και εάν αυτό τη φοβίζει, η επικεφαλής του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να τη φοβίζει αναφορικά με την Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι οικονομολόγοι του Ταμείου προχώρησαν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γηραιάς Ηπείρου.
Όσο για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και την πιθανότητα η δημιουργία του να «εξαφανίσει» το ΔΝΤ από την Ευρώπη, απάντησε ότι «έχω υπάρξει και από τις δύο πλευρές. Ήμουν υπουργός Οικονομικών χώρας της Ευρωζώνης και είμαι επικεφαλής του ΔΝΤ. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να συνεργαζόμαστε σωστά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης