Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Ο Πρόεδρος της Κίνας είναι πιο ισχυρός από τον Donald Trump

tags :
Economist: Ο Πρόεδρος της Κίνας είναι πιο ισχυρός από τον Donald Trump
Οι Η.Π.Α. διαθέτουν έναν ηγέτη αδύναμο στο εσωτερικό και λιγότερο αποτελεσματικό στο εξωτερικό...
Συνεχίζοντας το σχόλιο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που έκανε λόγο για τον «πιο ισχυρό Πρόεδρο που είχε ποτέ η Κίνα» τα τελευταία 100 χρόνια, σε ό,τι αφορά στο πρόσωπο του κ. Xi Jinping, το περιοδικό Economist εκτιμά πως ο Κινέζος Πρόεδρος είναι ισχυρότερος και με μεγαλύτερη επιρροή από τον Donald Trump, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα δύο μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να είναι δεύτερη σε μέγεθος, με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό, πίσω -και στις δύο περιπτώσεις- από τις Η.Π.Α., οι οποίες όμως διαθέτουν αυτή τη στιγμή «έναν ηγέτη αδύναμο στο εσωτερικό και λιγότερο αποτελεσματικό στο εξωτερικό, από οποιονδήποτε από τους πρόσφατους προκατόχους του».
«Ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου αυταρχικού κράτους στον κόσμο έχει στενότερη σχέση με την Κίνα, μετά την περίοδο διακυβέρνησης του Mao.
Ο κ. Xi είναι κυρίαρχος ''κινητήρας'' της παγκόσμιας ανάπτυξης».
Το Economist προχωρά σε σύγκριση μεταξύ των δύο ηγετών, λέγοντας ότι σε πολλές περιηγήσεις στο εξωτερικό, ο κ. Xi παρουσιάζεται ως απόστολος ειρήνης και φιλίας, «με τις αποτυχίες του Trump να έχουν καταστήσει αυτό πολύ πιο εύκολο»...
Ο αρθρογράφος επικαλείται επίσης μια λίστα με μέτρα που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση για να αυξήσει την στρατιωτική δύναμη της χώρας, όπως, για παράδειγμα, ανοίγοντας την πρώτη ξένη στρατιωτική βάση, στο Τζιμπουτί.
Το περιοδικό σχολιάζει πως «η μοίρα της Σοβιετικής Ένωσης στοιχειώνει τον κ. Xi.
Φαίνεται αποφασισμένος να ενισχύσει τον έλεγχο της κινεζικής κοινωνίας, ενισχύοντας τις εξουσίες εποπτείας του κράτους και διατηρώντας σταθερά τα διοικητικά ύψη της οικονομίας, κάτω από τον αντίχειρα του κόμματος».
Σύμφωνα με το Economist, ορισμένοι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δει ακόμα τον «πραγματικό Xi», καθώς, όταν εδραιώσει τη δύναμή του, θα ξεκινήσει κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αξιοποιώντας τη σχετική επιτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Economist: Xi Jinping is more powerful than Donald Trump

Ωστόσο, το περιοδικό εκφράζει και τις ανησυχίες του...
«Το καθεστώς του μονάρχη αποτελεί μια συνταγή αστάθειας στην Κίνα, όπως και στο παρελθόν.
Εν τέλει, ίσως έχουμε απομονωμένες τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπό δικτατορία την Κίνα»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης