Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (ΕΚΤ): Η νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων ήταν επιτυχής

tags :
Draghi (ΕΚΤ): Η νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων ήταν επιτυχής
Διαφορετικές οι αιτίες αλλά και η ένταση της κρίσης σε Ευρωζώνης και ΗΠΑ
Τη νομισματική πολιτική που άσκησε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης και συνεχίζει να εφαρμόζει, υπεράσπισε ο πρόεδρός της, Mario Draghi, μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute for International Economics, στο περιθώριο της Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Υποστήριξε ότι η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων τελικώς αποδείχθηκε επιτυχημένη, με δεδομένο ότι βοήθησε, έστω και σταδιακά, να ξεπεραστεί η κρίση και η οικονομία να επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ευρωζώνη ήταν διαφορετική από αυτήν που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ, καθώς οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και τις δύο οικονομίες δεν ήταν ταυτόσημες.
Τόνισε ακόμη ότι στην Ευρωζώνη αρκετές χώρες αναγκάστηκαν να δαπανήσουν πολλά κεφάλαια προκειμένου να διασώσουν τις τράπεζές τους, με τα ποσά να αντιστοιχούν από το 5% έως και το 25% του ΑΕΠ τους, κάτι το οποίο διόγκωσε το κρατικό χρέος.
Επανέλαβε ότι η επιστροφή της νομισματικής πολιτικής σε «ομαλά» επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρξει «ομαλοποίηση» μίας σειράς παραγόντων: αύξηση της απασχόλησης, σταθερός ρυθμός ενίσχυσης των ονομαστικών μισθών, επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες.
«Εφαρμόζουμε τα προγράμματά μας με εξαιρετική ευελιξία», προσέθεσε ο κ. Draghi, διευκρινίζοντας ότι με αυτή τη δήλωση εννοεί ότι κάθε φορά η πολιτική της ΕΚΤ προσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ενισχυθεί αν και σταδιακά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης