Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το «βλέμμα» στο Brexit - Σε ιστορικά υψηλά ο γερμανικός DAX

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το «βλέμμα» στο Brexit - Σε ιστορικά υψηλά ο γερμανικός DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε μόλις κατά 0,03% υψηλότερα, στις 390,28 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (12/10/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για το αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit, ενώ η προσοχή τους είναι στραμμένη στην Ουάσιγκτον, στη Σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε μόλις κατά 0,03% υψηλότερα, στις 390,28 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,30% και έκλεισε στις 7.556,24 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στην άνοδο των μετοχών εταιρειών εξόρυξης και στην πτώση της στερλίνας, ενώ ο CAC 40 έκλεισε κατά 0,03% χαμηλότερα, στις 5.360,81 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,09%, στο νέο ιστορικό υψηλό των 12.982,89 μονάδων, με τον δείκτη να ξεπερνά προς στιγμήν τις 13.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην 30ετή του ιστορία.
Στη Γερμανία, η Lufthansa σημείωσε άνοδο 1,80%, καθώς ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει συμφωνία για να εξαγοράσει μέρος των δραστηριοτήτων της Air Berlin, η οποία έχει καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας.



Την ίδια ώρα, ώθηση στον DAX προσέφερε και η επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της γερμανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας τόσο το 2017 όσο και το 2018, καθώς η αύξηση των εξαγωγών και η εγχώρια ζήτηση καταδεικνύουν άνοδο της συνολική παραγωγής.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% το τρέχον έτος και κατά 1,9% το 2018, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 1,5% και 1,6% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία έδειξαν μια σημαντική άνοδο 1,4% για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο του 2017, καταδεικνύοντας την έντονη ανάπτυξη την οποία καταγράφει η οικονομία της ενιαίας νομισματικής ζώνης.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν οι εξελίξεις στις συνομιλίες για το Brexit, με τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, να κάνει λόγο για αδιέξοδο.
Την ίδια ώρα, το «βλέμμα» των επενδυτών είναι στραμμένο στην Ουάσιγκτον, όπου κεντρικοί τραπεζίτες συζητούν στη Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που άσκησε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης και συνεχίζει να εφαρμόζει, τονίζοντας πως η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων τελικώς αποδείχθηκε επιτυχημένη.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute for International Economics, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Draghi υπογράμμισε ότι η επιστροφή της νομισματικής πολιτικής σε «ομαλά» επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρξει «ομαλοποίηση» μίας σειράς παραγόντων: αύξηση της απασχόλησης, σταθερός ρυθμός ενίσχυσης των ονομαστικών μισθών, επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες.




www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης