Τελευταία Νέα
Διεθνή

O κινέζος πρόεδρος Xi ενισχύει την εξουσία του - Τι σηματοδοτούν οι καθαιρέσεις στο στρατό

tags :
O κινέζος πρόεδρος Xi ενισχύει την εξουσία του - Τι σηματοδοτούν οι καθαιρέσεις στο στρατό
Από τους 300 αντιπροσώπους του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που αναμένεται να λάβουν μέρος στο συνέδριο, το εντυπωσιακό ποσοστό του 90% θα λάβει μέρος για πρώτη φορά
Ο κατάλογος των αντιπροσώπων που θα παρευρεθούν στο επερχόμενο 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δίνει ενδεικτικά σημάδια για το πώς πνέουν οι πολιτικοί άνεμοι στο Πεκίνο και πως εκτιμάται ότι θα κινηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο κόσμο, ενώ όπως αναφέρει το CNBC oι συμμετέχοντες από τον κινεζικό στρατό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτοι.
Από τους 300 αντιπροσώπους του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που αναμένεται να λάβουν μέρος στο συνέδριο, το οποίο αποφασίζει για το μέλλον της κινεζικής ηγεσίας, το εντυπωσιακό ποσοστό του 90% θα λάβει μέρος για πρώτη φορά, τονίζει σε report του το ινστιτούτο Brookings.
"Αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη σύναξη της στρατιωτικής ελίτ στην ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Υπό την ηγεσία του κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο μεγαλύτερος στρατός του κόσμου έχει υποστεί δραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως η εισαγωγή ενός συστήματος διαχείρισης βάση των δυτικών δεδομένων ενώ προχώρησε σε εκκαθαρίσεις υψηλού προφίλ κορυφαίων στρατηγών.
Η καρατόμηση πολλών κορυφαίων κινέζων στρατιωτικών ελίτ τους τελευταίους μήνες διεξήχθη υπό την αιγίδα του προγράμματος κατά της διαφθοράς του προέδρου Xi, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι στόχος του κινέζου προέδρου είναι να ενισχύσει το προφίλ του και ο έλεγχός του ενόψει της νέας πενταετούς του θητείας.
"Ο βαθμός της ανασυγκρότησης του στρατού προσφέρει μια σαφή ένδειξη για τις ευρύτερες αλλαγές κινεζική στην ηγεσία, ιδιαίτερα την πιθανότητα ο πρόεδρος Xi να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία" αναφέρει το Brookings.
Η νέα στρατιωτική ηγεσία θα αποτελείται πιθανότατα από τους μακροχρόνιους φίλους του Xi, τον στρατηγό Zhang Youxia, τον στρατηγό Li Zuocheng και τον ναύαρχο Miao Hua, οι οποίοι είναι γνωστοί για την πίστη τους στον πρόεδρο, τονίζει το ινστιτούτο Brookings.
Μεταξύ των εκκαθαρίσεων που έλαβαν χώρα στον κινεζικό στρατό είναι ο στρατηγός Fang Fenghui, ο πρώην αρχηγός του στρατού.
Ο ναύαρχος Wu Shengli, ο οποίος ήταν διοικητής του ναυτικού για περισσότερο από μια δεκαετία, αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2017, ενώ ο στρατηγός Du Jincai, ο οποίος ήταν γραμματέας της ομάδας πειθαρχικών επιθεωρήσεων του κινεζικού στρατού για πέντε χρόνια, καθαιρέθηκε το Φεβρουάριο του 2017.
Ο Du φερόταν να είχε στενούς δεσμούς με δύο πρώην αντιπροέδρους της CMC, Guo Boxiong και Xu Caihou, οι οποίοι εμπλέκονται σε ζητήματα διαφθοράς.
"Αυτές οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στο προσωπικό που διορίστηκε από πρώην αντιπροέδρους και όχι από τους συμμάχους του Xi, οδηγώντας πολλούς να πιστέψουν ότι η καταστολή προορίζεται να στοχεύσει στους πιθανούς πολιτικούς αντιπάλους του Xi", ανέφερε το thnik tank Stratfor.
"Όλες οι κινήσεις συνηγορούν στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Xi προωθεί τους συνεργάτες του σε κορυφαίες στρατιωτικές θέσεις προκειμένου να ενισχύσει την εξουσία του".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης