Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Πολωνία απελαύνει Ρώσο καθηγητή κατηγορώντας τον για προπαγάνδα

tags :
H Πολωνία απελαύνει Ρώσο καθηγητή κατηγορώντας τον για προπαγάνδα
Μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι επιχείρησε "να αναθερμάνει την εχθρότητα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας"
Η Πολωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 ότι θα απελάσει έναν ρώσο ερευνητή, εκπρόσωπο του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών RISI, με την κατηγορία ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ της Μόσχας σε ιστορικούς και δημοσιογράφους.
Η πολωνική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας ABW ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο ερευνητής Dmitri Κ. (σ.σ. δεν αποκάλυψε το πλήρες ονοματεπώνυμό του) επιδιδόταν σε δραστηριότες που στρέφονταν "ενάντια στα πολωνικά συμφέροντα" και ότι διατηρούσε επαφές με τις "ειδικές υπηρεσίες" της Ρωσίας.
Σύμφωνα πάντα με την ABW ο Dmitri Κ. αναζητούσε πρόσωπα με φιλορωσικές θέσεις και τους τους πρότεινε να συνεργαστούν με ρωσικά πανεπιστήμια, να εκδώσουν έργα τους ή να κάνουν ερευνητικά ταξίδια με τη χρηματοδότηση της Ρωσίας.
Τους έδινε επίσης οδηγίες για το πώς θα πρέπει να υπερασπίζονται τις ρωσικές απόψεις.
Μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι επιχείρησε "να αναθερμάνει την εχθρότητα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας" και ότι ενεργούσε ώστε να μην γκρεμιστούν ή απομακρυνθούν από τη θέση τους τα σοβιετικά μνημεία.
Το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda στον ιστότοπό του ανέφερε ότι ο εν λόγω ερευνητής είναι ο ιστορικός Dmitri Karnauchov, καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Νοβοσιμπίρσκ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του RISI που χαρακτήρισε "παράλογες" και "κυνήγι μαγισσών" τις κατηγορίες, ο Karnauchov ζούσε και δίδασκε στην Πολωνία από το 2013 και "όλη η δράση του έχει ως στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης