Τελευταία Νέα
Διεθνή

FΤ: Η κόντρα Ουάσιγκτον – Τεχεράνης και τα τρία πιθανά σενάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

FΤ: Η κόντρα Ουάσιγκτον – Τεχεράνης και τα τρία πιθανά σενάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Προβλήματα σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη μπορεί να προκαλέσει ο Donald Trump
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εμφανίζεται πρόθυμος να ακυρώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τους Ευρωπαίους να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εάν τελικά ο Trump προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.
Οι Financial Times παρουσιάζουν τα τρία πιθανά σενάρια που μπορεί να ισχύσουν εάν τελικά ο Trump ανακοινώσει στις 15 Οκτωβρίου ότι δεν επικυρώνει τη συμφωνία.

1) Επιβίωση της συμφωνίας

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας και η κυβέρνηση Trump τελικά πείθουν το Κογκρέσο να μην επιβάλει εκ νέου κυρώσεις ενάντια στο Ιράν, κάτι το οποίο θα αποτελούσε παραβίαση των συμφωνηθέντων και θα οδηγούσε σε κατάρρευση της συμφωνίας.
Ταυτόχρονα το Κογκρέσο προχωρά σε τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, βάσει της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να επιβεβαιώνει, κάθε τρεις μήνες, εάν το Ιράν έχει συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας.
Με αυτόν τον τρόπο ο Trump θα έχει μία διέξοδο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump έχει υπογράψει διάταγμα βάσει του οποίου οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν θα χαρακτηρισθούν ως τρομοκρατική οργάνωση έως τις 30 Οκτωβρίου 2017.
Η Τεχεράνη έχει απαντήσει ότι εάν αυτό τελικά συμβεί, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο η ίδια να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

2) Επαναδιαπραγμάτευση

Το Κογκρέσο αποφασίζει να μην επιβάλει νέες κυρώσεις, αλλά ζητά επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας.
Κατόπιν εκτιμάται ότι η κυβέρνηση Trump θα χρησιμοποιήσει αυτή την αβεβαιότητα προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους να καλύψουν ορισμένα κενά σε αυτήν και να υιοθετήσουν μία πιο σκληρή στάση έναντι στο Ιράν.
Οι Ευρωπαίοι έχουν προτείνει να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του κατά πόσο το Ιράν τηρεί τη συμφωνία και παράλληλα να γίνει διαπραγμάτευση για τους όρους που θα ισχύουν μετά το 2025, δηλαδή το έτος κατά το οποίο αυτή τερματίζεται.
Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η αβεβαιότητα θα ενισχύσει την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.
Το Ιράν έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που παραβιάζουν τη συμφωνία, καθώς μπλοκάρουν επενδύσεις προς την Τεχεράνη και έχουν ζητήσει από άλλες χώρες, όπως Συρία, Λίβανο, Υεμένη και Ιράκ να λάβουν μέτρα ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή.

3) Επιβολή κυρώσεων

Το Κογκρέσο αποφασίζει να επιβάλλει νέες κυρώσεις, με τις προοπτικές η συμφωνία να επιβιώσει να μηδενίζονται και τις ΗΠΑ να δέχονται κατηγορίες ότι αυτές ουσιαστικά την παραβίασαν.
Αυτή η εξέλιξη θα έχει δυσμενείς συνέπειες και για την προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει κάποια συμφωνία και με τη Β. Κορέα.
Ο Trump χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης, με την Τεχεράνη να θεωρεί αυτήν την κίνηση ως επιθετική και ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον έχεις ως βασικό στόχο να ρίξει την κυβέρνηση του Ιράν.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε λήψη επιπλέον μέτρων προκειμένου να προστατέψουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.
Εάν οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τη συμφωνία αυτή καταρρέει και η Τεχεράνη έχει το ελεύθερο να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης