Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον Σεπτέμβριο 2017 έπεσαν 751 βόμβες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, οι περισσότερες από τον Νοέμβριο 2011

tags :
Τον Σεπτέμβριο 2017 έπεσαν 751 βόμβες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, οι περισσότερες από τον Νοέμβριο 2011
Μέσα στον Αύγουστο 2017, η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή για αποστολή επιπλέον στρατιωτικών στο Αφγανιστάν
Αν και ο Donald Trump είχε κατηγορήσει επανειλειμμένα τον προκάτοχό του, Barack Obama, για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, οι πράξεις του αποδεικνύουν πως δεν είναι και τόσο ειρηνοποιός όσο ισχυριζόταν...
Εκτός από το πλήγμα στη βάση του συριακού στρατού την περασμένη άνοιξη, που λίγο έλειψε να βάλει τις Η.Π.Α. για τα καλά στον πόλεμο, αλλά και τη γεωπολιτική ένταση με το Ιράν και -κυρίως- τη Βόρεια Κορέα, επί θητείας Ρεπουμπλικάνου Προέδρου, φαίνεται να αναζωπυρώνονται οι συρράξεις στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του της Air Force Central Command, τον περασμένο Σεπτέμβριο έπεσαν στο Αφγανιστάν 751 βόμβες, οι περισσότερες από τον Νοέμβριο του 2011, όπως φαίνεται και παρακάτω.



Μέσα στον Αύγουστο 2017, η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή για αποστολή επιπλέον στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, χωρίς όμως να διευκρινίσει το μέγεθος των δυνάμεων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει δώσει στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας κ. Mattis την εξουσία να στείλει περίπου 4.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Στα 1,07 τρισ. δολάρια ήδη το κόστος του πολέμου

Στα 1,07 τρισ. δολάρια (!) έχει φτάσει ήδη το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις Η.Π.Α..
Αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Niall McCarthy του Statista τον Αύγουστο 2017, αποτιμώντας την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν τα τελευταία 16 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν τότε περίπου 8.400 στρατιώτες των Η.Π.Α. στο έδαφος του Αφγανιστάν, πριν τις ενισχύσεις.
Η νέα στρατηγική του D. Trump έχει ως στόχο να επεκτείνει τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των Η.Π.Α. και να προσθέσει ακόμα περισσότερο στο ήδη εκπληκτικό κόστος του.
Ο δικτυακός τόπος «The Balance» παρακολουθεί τον οικονομικό αντίκτυπο του Αφγανιστάν και ο πόλεμος έχει πλέον κοστίσει στις Η.Π.Α. τουλάχιστον 1,07 τρισ. δολάρια από το 2001.



Το κόστος μπορεί να χωριστεί σε τρία τμήματα:

- 773 δισ. δολάρια μπορούν να αποδοθούν σε κονδύλια για τα υπερπόντια κεφάλαια έκτακτης ανάγκης ειδικά αφιερωμένα στον πόλεμο.
- 243 δισ. δολάρια προέρχονται από αυξήσεις του βασικού προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας
- Η αύξηση του προϋπολογισμού της Διοίκησης των Βετεράνων κοστίζει 54,2 δισ. δολάρια.

Η χρηματοδότηση του πολέμου του Αφγανιστάν έφθασε στο ζενίθ του το 2010, επί διοίκησης Obama, όταν το κόστος υπερέβη τα 112 δισ. δολάρια.
Αυτό υποχώρησε σταδιακά καθώς οι στρατιώτες των Η.Π.Α. μετατόπισαν την εστία τους μακριά από επιχειρήσεις, για να επικεντρωθούν περισσότερο στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης