Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Πώς τα… καβούρια «αποδεικνύουν» ότι η Κίνα παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Β. Κορέας

CNN: Πώς τα… καβούρια «αποδεικνύουν» ότι η Κίνα παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Β. Κορέας
Η Β. Κορέα έχει έσοδα 300 εκατ. δολαρίων ετησίως από τις εξαγωγές θαλασσινών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι η Κίνα δεν πιέζει αρκετά το καθεστώς του Kim Jong Un ώστε να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Trump επιθυμεί η Κίνα ως βασικός εμπορικός εταίρος της Β. Κορέας να ασκήσει περισσότερες πιέσεις ώστε ο Kim να αλλάξει συμπεριφορά.
Σε εκτενές άρθρο του CNN αποδεικνύεται, μετά από σχετική έρευνα, ότι ο Trump έχει κάποιο δίκιο για τη χαλαρή στάση του Πεκίνου και η απόδειξη έρχεται μέσω της εμπορίας… καβουριών!
Δημοσιογράφοι του αμερικανικού δικτύου επισκέφθηκαν την πόλη Hunchun, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου συναντιόνται τα σύνορα Β. Κορέας, Κίνας και Ρωσίας.
Πρόκειται για μία πόλη η οποία έχει μία μόνο βασική πηγή εισοδήματος: τα θαλασσινά, όπως καβούρια και μύδια τα οποία «καταφθάνουν» από τη Β. Κορέα
Όμως στις 15 Αυγούστου 2017, η Κίνα ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Β. Κορέας και σταμάτησε, μεταξύ άλλων, να εισάγει θαλασσινά από τη συγκεκριμένη πόλη.



Βάσει στοιχείων των ΗΠΑ η Β. Κορέα εξάγει θαλασσινά αξίας 300 εκατ. δολαρίων ετησίως με την Κίνα να αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος τους.
Ο Trump υποστηρίζει ότι η Β. Κορέα χρησιμοποιεί αυτά τα έσοδα για να χρηματοδοτεί το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η απόφαση της Κίνας να εφαρμόσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ, κυριολεκτικά «γονάτισαν» την πόλη Hunchun.
Εργοστάσια επεξεργασίας θαλασσινών έκλεισαν, οι τοπικές επιχειρήσεις είδαν τα έσοδά τους να προσγειώνονται ανώμαλα.
Όμως, σημειώνει το CNN, παρά την εφαρμογή των κυρώσεων τα… καβούρια από τη Β. Κορέα δεν λείπουν από την αγορά της πόλης και τα εστιατόριά της.
Οι έμποροι της Hunchun υποστηρίζουν ότι τα προμηθεύονται από λαθρέμπορους.



«Μας τα φέρνουν κάθε βράδυ λαθρέμποροι από τη Β. Κορέα», υποστηρίζει ένας από τους εμπόρους και προσθέτει ότι εξαιτίας των κυρώσεων έχουν αυξηθεί λίγο οι τιμές (έχουν φθάσει στα 180 γουάν ανά κιλό) αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν.
Κανείς δεν γνωρίζει, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δίκτυο, τον όγκο του λαθρεμπορίου που γίνεται.



«Ούτως ή άλλως και στο παρελθόν οι περισσότερες εξαγωγές θαλασσινών από τη Β. Κορέα γίνονταν μέσω λαθρεμπορίου», υποστηρίζει ο Justin Hastings, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.  
Την ίδια ώρα ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών του ΟΗΕ τονίζουν ότι η Β. Κορέα κατορθώνει να κερδίζει αρκετά εκατ. δολάρια μέσω των λαθρεμπόρων, οι οποίοι φυσικά δεν νοιάζονται για τις κυρώσεις.
Υπολογίζεται ότι μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2017 η Β. Κορέα είχε έσοδα τουλάχιστον 270 εκατ. δολαρίων από τις εξαγωγές εμπορευμάτων όπως ο χαλκός και το ασήμι.
«Η Κίνα βλέπει με εντελώς διαφορετικό τρόπο το θέμα των κυρώσεων», υπογραμμίζει ο Hastings και σαφώς το Πεκίνο είναι πιο χαλαρό στην επιβολή των όποιων απαγορεύσεων, με δεδομένες και τις παραδοσιακά καλές του σχέσεις με το καθεστώς του Kim.



Άλλωστε το Πεκίνο αρνήθηκε να διακόψει την παροχή πετρελαίου προς τη Β. Κορέα, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανθρωπιστική κρίση τους πολίτες της χώρας.
Πάντως ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές του Πεκίνου παραδέχονται ότι η Κίνα δεν έχει αγνοήσει πλήρως την όλη υπόθεση, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει θα έχουν ως αποτέλεσμα το καθεστώς Kim να χάσει αρκετά δισ. δολάρια, λόγω της μείωσης των εμπορικών του σχέσεων με το Πεκίνο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης