Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hamers (ING): Η ΕΚΤ πρέπει να αρχίζει να εξετάζει το πότε θα σταματήσει το QE

Hamers (ING): Η ΕΚΤ πρέπει να αρχίζει να εξετάζει το πότε θα σταματήσει το QE
Τα κέρδη αρκετών τραπεζών έχουν υποστεί καθίζηση λόγω του σημερινού περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, καθώς μειώνουν τα περιθώρια κέρδους τους
Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων έχει υποστηρίξει την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ING Group, Ralph Hamers, ωστόσο όπως τονίζει χαρακτηριστικά "οι τράπεζες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές" αυτήν τη στιγμή, επειδή "αυτή είναι η στιγμή που μπορούν αν αλλάξουν τα δεδομένα".
"Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές οι τράπεζες και να μην εκτίθενται σε κινδύνους, παρά το γεγονός ότι όλα φαίνονται τέλεια στις αγορές", δήλωσε στο CNBC στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο θα πρέπει να "αγωνιστούν" προκειμένου να παραμείνουν αποδοτικά στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.
Το Ταμείο απαρίθμησε εννέα τράπεζες που πιθανόν να αγωνιστούν με την κερδοφορία κατά τα επόμενα χρόνια, όπως η Citigroup, η Barclays, η Deutsche Bank και ορισμένες ιαπωνικές τράπεζες.
 Και ενώ η ING μεγαλύτερη ολλανδική εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα του ΔΝΤ, ο Hamers παραδέχθηκε ότι "ανησυχεί" από το σημερινό κλίμα.
"Ανησυχώ από την άποψη ότι η ρευστότητα είναι φθηνή, υπάρχουν πολλά κεφάλαια στην αγορά που αναζητούν απόδοση και που προκαλούν αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων", πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε ότι οι τράπεζες που υπάγονται στη δικαιοδοσία της θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ενώ οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο του 2017.
Ωστόσο, αρκετές τράπεζες έχουν "απογοητευτεί" από την προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και ο Hamers προτείνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει η ΕΚΤ να εξετάζει το πότε θα σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη αρκετών τραπεζών έχουν υποστεί καθίζηση λόγω του σημερινού περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, καθώς μειώνουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Πιθανά σημεία ανάφλεξης

Όταν ρωτήθηκε πού θα μπορούσαν να προκύψουν κίνδυνοι για την κερδοφορία της ING, ο Hamers είπε ότι γεωπολιτικά ζητήματα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη διάθεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ανέφερε επίσης την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, τις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία και τη συνεχιζόμενη αναταραχή λόγω της πρόθεσης της Καταλονίας για ανεξαρτησία.
"Χρειάζεστε μόνο μια σπίθα για να αλλάξει η διάθεση στις αγορές και για να χαθεί η εμπιστοσύνη", δήλωσε ο Hamers.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης