Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Bad bank NAMA της Ιρλανδίας αποπληρώνει 30 δισ. χρέους προς το Ιρλανδικό κράτος – Πάνω από 3 δισ τα κέρδη

H Bad bank NAMA της Ιρλανδίας αποπληρώνει 30 δισ. χρέους προς το Ιρλανδικό κράτος – Πάνω από 3 δισ τα κέρδη
Η NΑΜΑ απέκτησε τελικά 74 δισ. δολάρια σε προβληματικά στεγαστικά δάνεια με κόστος 31,8 δισ ευρώ.
H Bad bank NAMA της Ιρλανδίας αποπληρώνει 30 δισεκ. χρέους προς το Ιρλανδικό κράτος όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η ανάκαμψη της Ιρλανδίας από την φάση του κραχ που οδήγησε σε διεθνή διάσωση έχει φτάσει σε μια συμβολική καμπή, καθώς η "κακή τράπεζα" της χώρας η ΝΑΜΑ αποδίδει στο Ιρλανδικό δημόσιο κύριο χρέος 30,2 δις ευρώ που δανείστηκε για να καθαρίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ΝΑΜΑ, η εθνική υπηρεσία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σημείωσε ότι θα εξαργυρώσει 500 εκατ.
Η ΝΑΜΑ αποπληρώνει 3 χρόνια νωρίτερα από το στόχο που είχε τεθεί κατά την έναρξη των εργασιών της το 2009.
Η εξόφληση εξαλείφει μια ενδεχόμενη υποχρέωση για το ιρλανδικό κράτος που χρονολογείται από την περίοδο της οικονομικής κρίσης που οδήγησε στην εθνικοποίηση των τραπεζών της χώρας και τη διάσωση από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
«Είναι ένας κύριος στόχος που επιτεύχθηκε", δήλωσε ο Frank Daly, πρόεδρος του NΑΜΑ.
"Δεν είναι μόνο σημαντικό για την ΝΑΜΑ, είναι σημαντικό για την εμπιστοσύνη στο κράτος, την εμπιστοσύνη των οργανισμών αξιολόγησης, την εμπιστοσύνη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
Η οικονομία της Ιρλανδίας αυξάνεται έντονα και πάλι - και το Δουβλίνο εκμεταλλεύτηκε το επενδυτικό κλίμα για να πουλήσει ομόλογα με αρνητικά επιτόκια.
Ωστόσο, ο ρόλος της Nama χρονολογείται από τις χειρότερες ημέρες της κρίσης, όταν η εταιρία asset management δημιουργήθηκε για να πάρει τοξικά δάνεια στεγαστικά κυρίως από πέντε ιδιωτικές τράπεζες.
Η Nama απέκτησε τελικά 74 δισεκ. δολάρια σε προβληματικά στεγαστικά δάνεια με κόστος 31,8 δισ ευρώ.
Το άμεσο κόστος από την αναδιάρθρωση για το ιρλανδικό κράτος έφθασε τα 64 δισ. ευρώ, αλλά η NΑΜΑ έλαβε επιπλέον κρατικές ενισχύσεις ύψους 5,6 δισ.
Ο κ. Brendan McDonagh, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι η NΑΜΑ αναμένεται τώρα να παραδώσει στην κυβέρνηση πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020, όταν ολοκληρώνει τη διάθεση των υπόλοιπων  4 δισ. σε προβληματικά δάνεια.
Η κυβέρνηση ζήτησε από τη ΝΑΜΑ αυτή την εβδομάδα να συμβουλεύσει ένα νέο κρατικό φορέα που θα χρηματοδοτήσει την οικοδόμηση.
Παράλληλα, η NΑΜΑ παρέχει χρηματοδότηση για την κατασκευή 20.000 νέων κατοικιών μέχρι το 2020, εκ των οποίων τα 5.600 θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.
Η NΑΜΑ διαθέτει 12 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έχουν μειωθεί σε 500 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης