Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Νίκη της κεντροδεξιάς του Kurz με 31,3% - Οι επιστολικές ψήφοι κρίνουν τη 2η θέση μεταξύ SPO και εθνικιστικού FPO

Αυστρία: Νίκη της κεντροδεξιάς του Kurz με 31,3% - Οι επιστολικές ψήφοι κρίνουν τη 2η θέση μεταξύ SPO και εθνικιστικού FPO
Σκληρή μάχη μεταξύ Σοσιαλιστών και Εθνικιστών για τη δεύτερη θέση - Μεγάλη πτώση και για τους πράσινους
(upd 13) Νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία είναι το OVP του Sebastian Kurz ενώ σκληρή μάχη δίνεται για τη δεύτερη θέση μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPO)  και του εθνικιστικού κόμματος FPO με ηγέτη τον Heinz-Christian Strache.
Με βάση το τελικό αποτέλεσμα (1001%), το κεντροδεξιό κόμμα OVP με επικεφαλής τον Kurz συγκεντρώνει το 31,3%.
Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το σοσιαλιστικό κόμμα SPO με 26,8% και στην τρίτη θέση το εθνικιστικό FPO με 26,3%.
Ωστόσο η τελική κατάταξη, ιδίως όσον αφορά τη 2η θέση, θα κριθεί από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων σήμερα Δευτέρα (16/10), οι οποίες ξεπερνούν τις 880 χιλ.
Οι Φιλελεύθεροι (NEOS) συγκεντρώνουν το 5,3%, ακολουθεί το ανεξάρτητο κόμμα του Pilz με 4,4%, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι Πράσινοι με 3,7%.
Την Τρίτη (17/10) αναμένεται να υποβάλλει την παραίτησή της η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Kern αλλά θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της ως υπηρεσιακή, αφού ο σχηματισμός νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που θα διαρκέσει ακόμη και μήνες.



Έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία ο Kurz - Δεν αποκλείει κανένα σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας

Μία σταθερή κυβέρνηση, δήλωσε ότι επιθυμεί ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας και νικητής των σημερινών (15/10) βουλευτικών εκλογών, Sebastian Kurz μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων.
Πάντως ο ίδιος δεν να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα.
Ο Kurz δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία.
«Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα» είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν.
Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από την Πέμπτη (19/10), αφού καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι και ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.


Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Kurz

Την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των σημερινών πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Sebastian Kurz εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε σε αποψινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Alexander Van der Bellen.
Το εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τon Kurz.
Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση, που θα του υποβάλει την Τρίτη (17/10) τυπικά την παραίτησή της, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο.
Ο πρώην καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης,  Alexander Van Der Bellen, ο οποίος διετέλεσε επί ένδεκα χρόνια στο παρελθόν αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων, από τους οποίους υποστηρίχθηκε το 2016 η υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία, εξέφρασε τη λύπη του για το άσχημο αποτέλεσμα του κόμματος αυτού, το οποίο, στη βάση του προσωρινού αποτελέσματος δεν εξασφαλίζει την είσοδό του στη νέα Βουλή.


 
Στα απογευματινά (18:00)  exit polls η κεντροδεξιά OVP λάμβανε το 30,5% των ψήφων ή άνοδος 6,5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και ακολουθούσε το εθνικιστικό FPO με 26,8% με άνοδο +6,3% ενώ οι σοσιαλιστές του SPO βρέθηκαν στην 3η θέση με 26,3% σημειώνοντας οριακή κάμψη. 
 People’s Party (Foreign Minister Sebastian Kurz) 30,5% vs 24%
 Freedom Party (Heinz-Christian Strache) 26,8% vs 20,5%
Social Democrats (Chancellor Christian Kern) 26,3% vs 26,8% in 2013
 Neos (Matthias Strolz) 5,3% vs 5%
 Greens (Ulrike Lunacek) 4,7% vs 12,4%
Liste Pilz (Peter Pilz) 4,3% (didn’t run in 2013)
Η κεντροδεξιά ήταν φαβορί για την νίκη στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, ωστόσο η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος υποδηλώνει ότι Κεντροδεξιά και εθνικιστικό κόμμα μπορεί να συγκυβερνήσουν στην Αυστρία.
Τα 6,4 εκατομμύρια Αυστριακών ψηφοφόρων κλήθηκαν να αναδείξουν από δέκα υποψήφια κόμματα τα 183 μέλη της νέας τους Βουλής για την επόμενη 5ετία.
Το πρώτο προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21:30 από τον υπουργό Εσωτερικών και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αύριο, Δευτέρα 16/10  ή και την Πέμπτη (19/10) στην περίπτωση που σημειωθεί καθυστέρηση στην καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων.



Τι δείχνουν τα exit polls στην Αυστρία





Με 57 έδρες οι Κεντροδεξιοί

Με βάση την εκλογική εκτίμηση το κεντροδεξιό κόμμα (OVP) συγκεντρώνει 57 έδρες, το  ακροδεξιό FPO 51, οι Σοσιαλιστές 49, το NEOS και οι Πράσινοι 9 και το ανεξάρτητο κόμμα Pilz 8.



Τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση

Με βάση τις εκλογικές εκτιμήσεις, το κεντροδεξιό OVP και το εθνικιστικό FPO διαθέτουν 108 έδρες.
Το OVP και οι Σοσιαλιστές διαθέτουν συνολικά 106 έδρες από τις 183 του αυστριακού κοινοβουλίου.
Σε ένα ασυνήθιστο συνδυασμό, το ακροδεξιό FPO και οι Σοσιαλιστές του SPO αγγίζουν μαζί τις 100 έδρες.
Υπενθυμίζεται ότι, το εκλογικό σύστημα στην Αυστρία είναι απολύτως αναλογικό, επομένως χρειάζεται ένα κυβερνητικό σχήμα, η δύναμη του οποίου να ξεπερνά το 50%.  



Ψήφισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας


Στο εκλογικό τμήμα της περιοχής του, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, προσήλθε για να ψηφίσει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Alexander Van der Bellen
Σε δηλώσεις του αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών σημείωσε ότι είναι
 «πολλά είναι πιθανά», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος «δεν εμπιστεύεται και πολύ» τις δημοσκοπήσεις.
Εξέφρασε την ελπίδα να είναι υψηλό το ποσοστό  συμμετοχής, υπογραμμίζοντας ότι «το εκλέγειν δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά είναι υποχρέωση».
Κληθείς να απαντήσει στο αν θα αποδεχόταν τη συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων στη νέα κυβέρνηση, ανέφερε πως δίνει «μεγάλο βάρος σε μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», ενώ σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης είπε ότι την Τρίτη 17/10, μετά την τυπική υποβολή παραίτησης εκ μέρους της κυβέρνησης, θα ζητήσει από τα μέλη της τη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων τους μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Σημείωσε δε, ότι στη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρξει πλήθος τηλεφωνημάτων και συνομιλιών.
Ακόμη, εξέφρασε την άποψή του ότι η θέση της Αυστρίας είναι καλύτερη ως μέλος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τις επιπτώσεις του Brexit.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 περίπου 6,4 εκατ. ψηφοφόροι στις εκλογές της Αυστρίας, στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι ο 31χρονος υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (OVP), Sebastian Kurz.
Τα πρώτα exit polls αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 18:00 Ελλάδας, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 20:30.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα πραγματαοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017.

Πολλά είναι τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον συνασπισμό μεταξύ του OVP και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) του Heinz-Christian Strache, που αναμένεται να κερδίσει τη δεύτερη θέση, να είναι το πιο πιθανό.
Το αυστριακό εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό και κανένα κόμμα δεν φαίνεται σε θέση να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μόνο του.
Μολονότι η Αυστρία δεν διαθέτει το ειδικός βάρος της Γερμανίας ή της Γαλλίας, το ενδιαφέρον της Ευρώπης είναι στραμμένο στις εκλογές, καθώς επιστρέφει στο προσκήνιο η άνοδος της ακροδεξιάς.


Οι βασικοί αντίπαλοι

 CNN

Το προφίλ της εκλογικής αναμέτρησης



Η επιστροφή της άκρας δεξιάς


Είτε το FPO βρεθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι βέβαιο ότι θα καθορίσει τις εξελίξεις, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έπειτα από μία δεκαετία που κυβερνά ο μεγάλος συνασπισμός –οι συντηρητικοί του Kurz με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO) του καγκελαρίου Christian Kern —, μοιάζει δύσκολο να συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί.
Το κόμμα του Kurz, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει το 33% των ψήφων, έχει πλησιάσει το πρόγραμμά του σε αυτό του FPO (27% των ψήφων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση), κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική.
Ένας συνασπισμός μεταξύ των δύο κομμάτων θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.
Ωστόσο το FPO έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα: η πιθανότητα ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (25%) δεν αποκλείεται εντελώς.
 Τα δύο κόμματα συγκυβερνούν στο κρατίδιο Μπούργκενλαντ και έχουν κοντινές θέσεις αναφορικά με κοινωνικά ζητήματα.
Όμως ένα τέτοιο σενάριο δεν χαίρει κοινής αποδοχής στο SPO και προϋποθέτει την απομάκρυνση του Kern.
Η άκρα δεξιά έχει ήδη κυβερνήσει μαζί με τους συντηρητικούς από το 2000 ως το 2007.
Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρώπη και οδηγήσει στην υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της Αυστρίας.
Τέτοια μέτρα δεν είναι πιθανό να ληφθούν σήμερα, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων έχει χαμηλώσει τους τόνους.
 
Το σενάριο συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με μικρότερα κόμματα

Τρία άλλα μικρότερα κόμματα ελπίζουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο: το φιλελεύθερο Neos, οι Πράσινοι και ο οικολόγος Peter Piltz, τα οποία συγκεντρώνουν από κοινού του το 17% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Μαθηματικά ένα τέτοιο σενάριο θα πρόσφερε στον Kurz, αν το αποτέλεσμα για το OVP είναι τόσο υψηλό όσο προβλέπεται, τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με αυτά τα τρία κόμματα.
Το ενδεχόμενο πάντως δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων διαφορών του Λαϊκού Κόμματος με τους Πράσινους, ενώ ο συνασπισμός αυτός θα ήταν και πολύ ευάλωτος.
 
Κυβέρνηση μειοψηφίας

O Kurz, αν βρεθεί στην πρώτη θέση, μπορεί να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, στην περίπτωση που κρίνει ότι ο συνασπισμός με τον Strache δεν τον συμφέρει.
Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Kurz μπορεί να συνασπιστεί με το Neos και να αναμείνει την κατάρρευση του Κόμματος των Ελευθέρων και την ένταξη στο κόμμα του όσων αποχωρήσουν από το FPO.
 
Νέες εκλογές;

Η πιθανότητα κήρυξης νέων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, δηλαδή αν τα μέλη του συνασπισμού εκτιμήσουν ότι αυτή η επιλογή είναι προς όφελός τους.
Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Αυστρίας, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας.
Κάτι που επίσης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων (Capital Economics)



Χωρίς εκπλήξεις το τελευταίο debate

Στην τελευταία τηλεμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής συμμετείχαν οι ηγέτες των αυστριακών κομμάτων, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν οι συντηρητικοί.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz, 31 ετών, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων και οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν δίνοντας μάχη στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση.
Παρά τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων, η χθεσινή συζήτηση ήταν χαλαρή, σημειώνει το BBC.
Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Christian Kern, παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έκανε κάποια λάθη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία αμαυρώθηκε από ατυχίες και παραιτήσεις.
Ο βασικός του αντίπαλος, ο Kurz, προέρχεται επίσης από ένα παραδοσιακό κόμμα, όμως έχει προωθήσει μια αλλαγή πορείας προς τα δεξιά, κερδίζοντας έδαφος από το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο κινήθηκε προς τα αριστερά σε κάποια κοινωνικά θέματα, σχολιάζουν οι αναλυτές.
Επί δεκαετίες στην αυστριακή πολιτική σκηνή κυριαρχούσαν το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας νέος συνασπισμός μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων δεν είναι πιθανός, ενώ προκρίνεται μια συμμαχία μεταξύ των συντηρητικών και του Κόμματος των Ελευθέρων.
Κατά τη χθεσινή τηλεμαχία, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πέντε ζητήματα τα οποία είχαν επιλέξει οι υποψήφιοι, και οι τρεις επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων ζήτησαν να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.
Ο Heinz-Christian Strache του Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η είσοδος φθηνών εργατικών χεριών από την ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ulrike Lunacek των Πρασίνων τόνισε ότι οικονομία και περιβάλλον συμβαδίζουν.
Ο Kurz και ο Strache συχνά εξέφραζαν τις ίδιες απόψεις, υπογραμμίζοντας και οι δύο ότι η μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αυστρίας.
Αν και πρότειναν διαφορετική λύση για το ζήτημα και οι δύο υπογράμμισαν ότι τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει να μαθαίνουν γερμανικά προτού ξεκινήσουν να φοιτούν στο σχολείο.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Kurz  συχνά υπενθύμιζε στους ψηφοφόρους ότι το 2015 τάχθηκε κατά της υποδοχής παράτυπων μεταναστών.
Το διάστημα 2015-2016 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έφτασαν στη Γερμανία.
Η Αυστρία, που βρισκόταν στον δρόμο προς τη Γερμανία, δυσκολεύθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή προσφύγων.
Ως υπουργός Εξωτερικών ο Kurz  συνέβαλε στην επιβολή αυστηρότερων ελέγχων ώστε να περιοριστεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του νικάμπ και της μπούρκα στους δημόσιους χώρους της Αυστρίας, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου.

 Τι σημαίνουν για την Ευρώπη οι εκλογές στην Αυστρία

Η Αυστρία μπορεί να μην έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην πολιτική σκηνή αλλά ως κεντρική ευρωπαϊκή δύναμη, γεφυρώνοντας την ανατολική και τη δυτική Ευρώπη, η πολιτική της μπορεί να επηρεάσει κι άλλες χώρες.
Μάλιστα, οι εκλογες της Αυστρίας (την Κυριακή 15/10/2017) αποκτούν ιδιαίτερα σημασία και λόγω του ενδεχομένου το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας να συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό, ενισχύοντας την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την JP Morgan, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, υπό τον Heinz-Christian Strache, απορρίπτει το «Oxit» (δηλ. την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ) παραμένει ευρωσκεπτικιστικό, τασσόμενο υπέρ μιας βαθύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, σαφέστερη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών και μειωμένη γραφειοκρατία στην ΕΕ.
«Πάνω από όλα περιμένουμε ότι η Αυστρία θα στηρίξει τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά θα κρατήσει μια στάση που είναι παρόμοια με αυτή τη Γερμανίας» δήλωσε ο Greg Fuzesi, οικονομολόγος της JP Morgan προσθέτοντας ότι το αντι-μεταναστευτικό κόμμα (και κυρίως κατά του Ισλάμ) πιθανότατα θα διατηρήσει τη «σκληρότερη γραμμή... στη διαχείριση της ολοκλήρωσης στην Αυστρία και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου μέχρι στιγμής δεν ήταν στην οθόνη του ραντάρ της Ευρώπης.
Λανθασμένα σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγο της ING  στη Γερμανία, καθώς η Αυστρία θα μπορούσε να γίνει (και πάλι) η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης με λαϊκιστικό κόμμα στην κυβέρνηση.

O εξωραϊσμός ενός πρώην νεοναζί - Ποιος είναι ο Christian Strache



Το προφίλ του ακροδεξιού Heinz-Christian Strache σκιαγραφεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Άλλαξε το τζιν με κοστούμι και πλέον ζυγίζει τα λόγια του: ο ηγέτης της ακροδεξιάς, Heinz-Christian Strache, ετοιμάζεται να γίνει αντικαγκελάριος μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής», σημειώνει το δημοσίευμα.
Στα 48 του χρόνια, αυτός ο κάποτε «νεαρός λύκος» έχει σταματήσει τις προκλήσεις.
Και θεωρεί ότι έχει βρει το Ιερό Δισκοπότηρο: επιστροφή του Κόμματος των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPO) στην κυβέρνηση με τον ίδιο αντικαγκελάριο.
Έπειτα από μία δεκαετία ενός συνασπισμού δεξιάς-αριστεράς , το ακροδεξιό κόμμα προβλέπεται να είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη και υποχρεωτικός κυβερνητικός εταίρος του νεαρού συντηρητικού φαβορί, Sebastian Kurz.
Κατά τις τηλεμαχίες, οι δύο άνδρες κρατήθηκαν μακριά από ανταλλαγή προσβολών.
Ο Strache, που έχει κάνει σπουδές προσθετικής οδοντιατρικής, έκανε τα πάντα για να χτίσει ηγετική εικόνα.
«Μοιάζει πιο ώριμος, γοητευτικός, υπεύθυνος και, όπως και ο Kurz, παρουσιάζει με γλυκύτητα, έως και χιούμορ, τις πιο σκληρές του προτάσεις», έγραψε η συντηρητική Die Presse.
Το ότι έγινε «salonfahig» (παρουσιάσιμος) δεν είναι μικρή επιτυχία για τον Βιεννέζο αυτόν που προέρχεται από το νεοναζιστικό κίνημα , σύμφωνα με την δημοσιογράφο Νίνα Χόρατσεκ συγγραφέα μίας βιογραφίας του γαλανομάτη ρήτορα.
Αφού δοκίμασε διάφορα πολιτικά κοστούμια μέχρι την παρουσίαση μίας υπερεθνικίστριας υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές του 2010, ο Strache εξωράισε σταδιακά τη ρητορική του κόμματός του βγάζοντας στο περιθώριο τους βαρόνους του κόμματος.
 Όμως, το FPO, στο βάθος, δεν έχει καθόλου εγκαταλείψει τις ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές του βάσεις, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.
Οι συστηματικές αναφορές στον κίνδυνο «μαζικής εισβολής» και «εμφυλίου πολέμου» δείχνουν «ξεκάθαρα ότι παραμένουν ακραίοι».
Ο υποψήφιος έχει καταστήσει επίσης σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση για φιγούρα, αλλά υπολογίζει να ζητήσει για το κόμμα του υπουργεία-κλειδιά, όπως το Εσωτερικών και των Εξωτερικών.
Ο Heinz-Christian Strache γεννήθηκε το 1969 και ανέλαβε την ηγεσία του FPO το 2005, σε ηλικία 35 ετών, αφού ανάγκασε τον Jorg Haider, ο οποίος σκοτώθηκε το 2008 σε τροχαίο δυστύχημα, να εγκαταλείψει το κόμμα και να ιδρύσει το εφήμερο BZO.

(Πρώτη ενημέρωση 08:28, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης