Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Δεσμευμένη η Γαλλία στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Επίσκεψη στην Τεχεράνη το 2018

Macron: Δεσμευμένη η Γαλλία στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Επίσκεψη στην Τεχεράνη το 2018
Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε πως οι αποφάσεις των ΗΠΑ «δεν θα σημάνουν το τέλος της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ιράν εξετάζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με πρόσκληση του προέδρου της χώρας, Hassan Royhani, όπως ανακοινώθηκε από το Παρίσι.
Εάν τελικά πραγματοποιηθεί θα είναι η πρώτη ενός αρχηγού του γαλλικού κράτους στο Ιράν από το 1976.   
Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν τηλεφωνικώς χθες το απόγευμα (13/10), με τον Emmanuel Macron να επαναλαμβάνει τη «δέσμευση της Γαλλίας» στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία ο Aμερικανός πρόεδρος Donald Trump είχε αποφασίσει λίγο νωρίτερα να μην επιβεβαιώσει.
«Εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του προέδρου στο Ιράν, με πρόσκληση του προέδρου Rouhani, σύμφωνα με το Ελιζέ.
Η ιρανική προεδρία έκανε λόγο στην ιστοσελίδα της για μια επίσκεψη το 2018.
Ο Macron επεσήμανε πως οι αποφάσεις των ΗΠΑ «δεν θα σημάνουν το τέλος της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και ότι από κοινού με όλα τα μέρη η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».
Έκρινε ωστόσο αναγκαίο, προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία, «τον διάλογο και την πρόοδο σε θέματα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του 2015, αλλά είναι θεμελιώδη στο σημερινό στρατηγικό πλαίσιο, ιδιαίτερα τις ανησυχίες που συνδέονται με το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας».
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της απόφασης του Trump να μην «επιβεβαιώσει εκ νέου» τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε επίσης στον ιρανό ομόλογό του «την επιθυμία του να εργαστεί από κοινού με το Ιράν για μια βιώσιμη πολιτική λύση στη συριακή κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης