Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Εκλογές βαρόμετρο σήμερα στην Κάτω Σαξονία

Deutsche Welle: Εκλογές βαρόμετρο σήμερα στην Κάτω Σαξονία
Πρόωρες εκλογές στην Κάτω Σαξονία διεξάγονται σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά τις γερμανικές εκλογές – Βαρόμετρο οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες για το τι επιθυμούν οι πολίτες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Υπό κανονικές συνθήκες οι τοπικές εκλογές στο βορειοδυτικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας θα διεξάγονταν τον Ιανουάριο, όπως μετά την προσχώρηση τον Αύγουστο της  Elke Twesten, Βουλευτή των Πρασίνων, στους Χριστιανοδημοκράτες, αναγκαστικά προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, τον Αύγουστο όμως η βουλευτής των Πρασίνων Elke Twesten προσχώρησε στους Χριστιανοδημοκράτες με αποτέλεσμα να απολέσει την ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.
Αναγκαστικά προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου.
Η έκβασή τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle,  θεωρείται ενδεικτική για το πως οι πολίτες αξιολογούν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Στις προεκλογικές της εμφανίσεις στην Κάτω Σαξονία η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε για μια μετεκλογική συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων λέγοντας ότι  «δεν θα ωφελούσε σε καμία περίπτωση το κρατίδιο».
Η καγκελάριος , σύμφωνα με τι εν λόγω δημοσίευμα, γνωρίζει φυσικά ότι σε περίπτωση που ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Stephan Weil επιδιώξει συγκυβέρνηση με Αριστερά και Πράσινους, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η ήδη δύσκολη αποστολή της να συγκεράσει τις διαφορετικές θέσεις Φιλελευθέρων και Πρασίνων με τους οποίους προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση στο Βερολίνο.
Θετικός ο Schulz σε μια συνεργασία SPD, Αριστεράς και Πρασίνων
Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκράτης και μεγάλος ηττημένος των πρόσφατων γερμανικών εκλογών, Μ. Schulz,, σύμφωνα με την Deutsche Welle,   εμφανίζεται ανοιχτός σε μια πιθανή συνεργασία SPD, Αριστεράς και Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία, καθώς ανέφερε πως «θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Stephan Weil είναι εκείνος που θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.
Από την πλευρά μου δεν θα κάνω υποδείξεις».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, για να καταστεί εφικτή μια τέτοια μετεκλογική συνεργασία πρέπει φυσικά πρώτα η Αριστερά να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 5% και να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο.
Τα τελευταία προγνωστικά στην Κάτω Σαξονία δείχνουν ότι η εκλογική μάχη θα κριθεί στο νήμα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 32-34%, ενώ την ίδια στιγμή ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Stephan Weil είναι δημοφιλής σε αντίθεση με τον «άχρωμο» χριστιανοδημοκράτη αντίπαλό του Bernd Althusmann. Παρόλα αυτά μέχρι πρόσφατα το CDU διατηρούσε στις δημοσκοπήσεις ένα προβάδισμα, το οποίο ωστόσο εξανεμίστηκε το τελευταίο διάστημα.
Ο ρόλος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, είναι γεγονός ότι δεν θα υπάρξει μετεκλογικά συνέχεια της συγκυβέρνησης SPD και Πρασίνων, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο μιας «Τζαμάικας», δηλαδή συγκυβέρνησης CDU, Φιλελευθέρων και Πρασίνων.
Όμως, καθότι η τοπική κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων θεωρείται αριστερή, ίσως τελικά μια τέτοια συνεργασία να μην είναι πολύ ρεαλιστική, ενώ έχει ενδιαφέρον το τι ποσοστά θα λάβουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, που καλούνται να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση Merkel.
Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στα δύο κόμματα από 10% στην Κάτω Σαξονία. Από ότι φαίνεται, σύμφωνα με την  Deutsche Welle,  το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην επόμενη κυβέρνηση Merkel δεν φαίνεται να έχει για αυτά δημοσκοπικά επιπτώσεις.
Για την Εναλλακτική για τη Γερμανία οι δημοσκοπήσεις δίνουν 7% στις τοπικές εκλογές.
Πάντως, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD,  Μ. Schulz, δηλώνει ότι  στην Κάτω Σαξονία, αλλά και σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα αντιμετωπίσει διαφορετικά το φαινόμενο του AfD, καθώς  «πολλοί ψηφοφόροι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία αισθάνονται ότι δεν αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους.
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πείσουμε όσους είναι φανατικοί οπαδοί της ακροδεξιάς.
Θα πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψη ότι αποτελούν μειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης