Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Για παραβίαση των άρθρων 26,28 και 29 της συμφωνίας για τα πυρηνικά κατηγορεί το Ιράν τον Trump

Le Monde: Για παραβίαση των άρθρων 26,28 και 29 της συμφωνίας για τα πυρηνικά κατηγορεί το Ιράν τον Trump
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Zavad Zarif δήλωσε ότι δεν θα δεχτούν καμία παρέμβαση για την εξωτερική τους πολιτική
Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά συνεχίζεται, όπως παρατηρεί η Le Monde.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ,Mohammad Zavad Zarif, κατηγόρησε τον Donald Trump για παραβίαση της συμφωνίας και συγκεκριμένα των άρθρων 26, 28 και 29, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη στείλει εννέα επιστολές στην Ευρωπαία επίτροπο, Federica Mogherin, για τις παραβιάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και θα στείλει και μία ακόμα για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικάνου προέδρου.
Ο Ζarif αναφέρθηκε και στην επικείμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο ζητώντας από τα μέλη του να απόσχουν για να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν.
"Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ανανεώσουν οι ΗΠΑ την άρση των κυρώσεων, διότι σε διαφορετική περίπτωση το Ιράν θα πάρει ανάλογα μέτρα" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την Παρασκευή 13/10 ο Trump είχε αρνηθεί να επικυρώσει ότι η Τεχεράνη σέβεται τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά που είχε υπογραφεί το 2015.
Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία που επιτεύχθηκε επί προεδρίας Obama.
Την Παρασκευή 13/10 ο Ιρανός πρόεδρος, Hassan Rohani, καταδίκασε τις προσβολές και τις ανυπόστατες κατηγορίες από την πλευρά του Trump, ενώ σχετικά με τις απειλές των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ο Zarif είπε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να καθορίσει την αμυντική της πολιτική, ειδικά σε μία περιοχή που οι Αμερικάνοι πωλούν όπλα δισ. δολ.
Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν υπογράφηκε το 2015 μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Κίνας, ΗΠΑ, Βρετανίας και Ρωσίας.
Σύμφωνα με αυτή, το Ιράν δεσμεύτηκε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, με αντάλλαγμα τον περιορισμό των κυρώσεων σε βάρος του από τη Δύση.
Το Σάββατο 14/10 η Γαλλία ζήτησε από το αμερικάνικο Κογκρέσο να μην "σκοτώσει" αυτή τη συμφωνία, που έκανε τόσο εύθραυστη με τις δηλώσεις του ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης