Διεθνή

Dijsselbloem: Φιλόδοξη και θαρραλέα σκέψη ο κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης

Dijsselbloem: Φιλόδοξη και θαρραλέα σκέψη ο κοινός προϋπολογισμός  της Ευρωζώνης
Με τη δημιουργία ενός ενιαίου προϋπολογισμού, τα δάνεια από το ταμείο διάσωσης και οι μεταφορές κεφαλαίων εντός της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να είναι πιο εφικτές, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup
Ως μία φιλόδοξη ιδέα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem τον ενιαίο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης μιλώντας στο Reuters.
Με τη δημιουργία ενός ενιαίου προϋπολογισμού, τα δάνεια από το ταμείο διάσωσης και οι μεταφορές κεφαλαίων εντός της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να είναι πιο εφικτές, σημείωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος.
«Η δημιουργία ενός ολόκληρου νέου προϋπολογισμού, εντός ή εκτός προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι μία θαρραλέα σκέψη», τόνισε ο Jeroen Dijsselbloem στο Reuters στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Όπως σημειώνει το Reuters, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις στην Ευρωζώνη για τη δημιουργία μηχανισμών, προκειμένου να  αποτρέψουν την επανάληψη της κρίσης χρέους και να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από το ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ESM υποστηρίζουν την ιδέα ενός μηχανισμού, που θα μπορεί να ανταποκριθεί ως προς την παροχή βοήθειας σε χώρες, που πλήττονται από κρίσεις και όχι συνολικά ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Ωστόσο παρατηρούνται σημαντικές διαφορές εντός της Ευρωζώνης σχετικά με το μέγεθος και τον σκοπό ενός κοινού προϋπολογισμού.
Η ΕΕ στο σύνολό της διαθέτει ήδη ένα προϋπολογισμό ύψους 1% του ΑΕΠ της, ο οποίος χρηματοδοτεί έργα υποδομών, τη γεωργία και παρέχει πόρους με στόχο την αύξηση της συνοχής μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων μελών της.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron είναι υπέρμαχος ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για τη ζώνη του Ευρώ, που θα χρηματοδοτείται από ειδικούς φόρους και θα διαθέτει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel τάσσεται περισσότερο υπέρ ενός «μικρού» προϋπολογισμού, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν τον θεωρεί καν απαραίτητο.
Ο Dijsselbloem, ο οποίος θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης στους ηγέτες των κρατών – μελών της σε μια σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο 2017, τόνισε ότι κατά τη συζήτηση ενός προϋπολογισμού της ζώνης του Ευρώ θα είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ μεταβιβάσεων πόρων και δανείων.
Είναι πολύ σημαντικό να μην δημιουργηθεί ένας τέτοιος προϋπολογισμός για αμοιβαία χρέη της Ευρωζώνης, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Γερμανία, η οποία είναι πολύ δύσπιστη από την ευθύνη για τα χρέη άλλων χωρών.
Σύμφωνα με τον Ολλανδό αξιωματούχο, οι κυβερνήσεις έχουν δύο επιλογές:
Είτε να δημιουργήσουν «εργαλεία σύγκλισης» που θα μετέφεραν χρήματα από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ σε χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, είτε ο ESM να προσφέρει φθηνά δάνεια σε χώρες που χρηματοδοτούν μεταρρυθμίσεις που θέλουν επίσης να επενδύσουν, όμως δεν έχουν αρκετά χρήματα για να κάνουν και τα δυο. 
Οι διαφορές μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου σχετικά με το μέγεθος του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να συμβιβαστούν με τη διατήρηση του υπάρχοντος σχεδίου, γεγονός που θα έδινε μεγάλη δύναμη στην ισχυρή Γερμανία, ενώ φιλοξένησε τις γαλλικές ιδέες για το πώς θα δαπανήσουν τα χρήματα.

«Προϋπολογισμός συμβατός με τις γερμανικές και γαλλικές απόψεις»

«Ορισμένες από τις γαλλικές ιδέες σχετικά με τα πρόσθετα μέσα που χρειαζόμαστε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσα στις γερμανικές σκέψεις για το πώς θα το πράξουμε θεσμικά», δήλωσε ο Dijsselbloem.
Πρόσθεσε δε ότι, η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη να μετατρέψει τον ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
«Αν θέλουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να εξετάσουμε και το είδος των μέσων που διαθέτει το ΔΝΤ»,  σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε την ανάπτυξη νέων μέσων στον ESM. Προληπτικά μέσα, υποστήριξη χωρών που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκλισης ή μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Νομίζω ότι είναι συμβατό τόσο με τη γαλλική όσο και με τη γερμανική πρόταση », είπε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν ποιες πολιτικές θα επιθυμούσαν να χρηματοδοτήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη η άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον έλεγχο των συνόρων, στη μεταναστευτική πολιτική και στη συνεργασία για την ασφάλεια και την άμυνα», επισήμανε.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι απαιτείται μεγαλύτερος προϋπολογισμός της ΕΕ, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης