Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling: Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη με επιτυχία το πρόγραμμα - Απίθανη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μέλλον

Regling: Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη με επιτυχία το πρόγραμμα - Απίθανη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μέλλον
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρωζώνη να θωρακιστεί στο μέλλο
Σαφέστατο μήνυμα στην Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μιλώντας σε εκδήλωση για την Ευρωζώνη στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας.
Επίσης προέβλεψε, πως είναι απίθανο στο μέλλον το ΔΝΤ να διαδραματίσει ρόλο σε κρίσεις στην ΕΕ.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρωζώνη να θωρακιστεί στο μέλλον.
Όπως τόνισε, είναι ανάγκη και στο μέλλον να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, ώστε αυτή να καταστεί πιο ανθεκτική.
Ωστόσο πρόσθεσε, πως οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις είναι μικρότερες σε σχέση με όσες έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Μέχρι στιγμής ο ESM έχει εκταμιεύσει 272 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έκτακτης ανάγκης σε πέντε χώρες: την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.
Τέσσερις από αυτές τις χώρες έχουν πλέον ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους, σημείωσε ο Regling υποδηλώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Πάντως πρόσθεσε, πως οι εν λόγω χώρες βρίσκονται μεταξύ των πρωταθλητών ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ και έχουν εκσυγχρονίσει τις οικονομίες τους περισσότερο από άλλες.
Όσον αφορά στον μελλοντικό ρόλο του ESM ως ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, υπερθεμάτισε λέγοντας πως το ΔΝΤ είναι απίθανο να συμμετάσχει σε μελλοντικές κρίσεις στην ΕΕ. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο θα μπορούσε να αναλάβει πολλές από τις σημερινές λειτουργίες του ΔΝΤ στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο Regling.

Ισχυρότερη η Ευρωζώνη

Η Ευρωζώνη είναι σήμερα κατά πολύ ισχυρότερη από την περίοδο της κρίσης του χρέους το 2010-12, υπογράμμισε.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση - και ειδικότερα η ζώνη του ευρώ - έδωσε μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση.
Ως αποτέλεσμα, η νομισματική ένωση είναι πλέον πολύ ισχυρότερη από ό, τι πριν από την κρίση», επισήμανε.
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε σε πέντε σημαντικά βήματα που αποτέλεσαν την απάντηση στην κρίση.
Πρώτον, οι χώρες της Ευρωζώνης αφαίρεσαν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί σαφώς παντού.
Ο ανταγωνισμός αποκαταστάθηκε μέσω της μείωσης των ονομαστικών μισθών και των μισθών και μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στις χώρες των προγραμμάτων.
Δεύτερον, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ έγιναν αυστηρότεροι, με μεγαλύτερες εξουσίες
Τρίτον, η ΕΚΤ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο μέσω ανορθόδοξων μέτρων πολιτικής της, σε μια εποχή που οι αγορές την χρειάζονταν περισσότερο.
Τέταρτον, η ΕΕ δημιούργησε την Τραπεζική Ένωση, με μια ενιαία εποπτική αρχή για τις 130 σημαντικότερες τράπεζες, και έναν Μηχανισμό για την εκκαθάριση των τραπεζών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η ζώνη του Ευρώ έχει τώρα μία «τράπεζα» έκτακτης ανάγκης για περιόδους κρίσης τον ESM.
Αυτός ο μηχανισμός δεν υπήρχε πριν από την κρίση και είναι μία σημαντική προσθήκη

Τα επόμενα βήματα

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα ο Klaus Regling τόνισε, πως η τραπεζική Ένωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ενώ  το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης θα πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτός είναι ένας ρόλος που μπορεί να αναλάβει ο ESM επισήμανε.
Επίσης, η Ευρώπη δεν διαθέτει μια κοινή ασφάλεια καταθέσεων, αν και αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν έχουν αντιμετωπιστεί ζητήματα κληρονομιάς σε ορισμένες χώρες.
Δεύτερον, η Ένωση Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να εφαρμοστεί μέσω της εναρμόνισης της πτώχευσης, της φορολογίας και του εταιρικού δικαίου. Αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά θα είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθεί ο οικονομικός επιμερισμός των κινδύνων, κάτι που είναι υποανάπτυκτο στη ζώνη του ευρώ, τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Η απλούστευση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη.
Έχουν γίνει πολύ περίπλοκες μετά την οικονομική κρίση.
«Ένας ενιαίος προϋπολογισμός για τη ζώνη του ευρώ βρίσκεται υπό συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη δημιουργία μιας διευκόλυνσης για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων οικονομικών κρίσεων.
Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη για αυτό στη ζώνη του ευρώ - η ΕΚΤ δεν μπορεί να καταπολεμήσει ασύμμετρα σοκ μέσα στη νομισματική ένωση», επισήμανε ο Regling.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης