Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy (SSM): Απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διαρκή μείωση των κυπριακών NPLs

Nouy (SSM): Απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διαρκή μείωση των κυπριακών NPLs
Η περαιτέρω συγκέντρωση των τραπεζικών συστημάτων στη ζώνη του ευρώ θα βοηθούσε στη μείωση του πλεονάζοντος δυναμικού και θα καθιστούσε τις τράπεζες πιο αποδοτικές και πιο κερδοφόρες
Στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες αναφέρθηκε η Daniele Nouy, επικεφαλής του SSM.
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι κυπριακές τράπεζες για τη μείωση των NPLs, «είναι σαφές ότι το επίπεδο αυτών των δανείων στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου παραμένει εξαιρετικά υψηλό και ότι η πρόοδος που έχουν επιτύχει οι διάφορες τράπεζες στον τομέα αυτόν δεν είναι ομοιόμορφη.
Επομένως, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εξακολουθούν να απαιτούνται πρόσθετες και επίμονες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί διαρκής μείωση του επίπεδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Η πώληση δανείων

H Nouy επεσήμανε παράλληλα ότι «η πώληση δανείων μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ωστόσο, για να είναι εφικτή είναι σημαντικό να υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και υποδομές διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια.
Παρά την κάποια πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη διευθέτησή τους, το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί βασική ευπάθεια της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των τραπεζών να επιτελούν τη λειτουργία τους όσον αφορά την πιστωτική διαμεσολάβηση.
Επομένως, είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Πάντως η επικεφαλής του SSM δήλωσε ότι οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων προϋποθέτουν υψηλά επίπεδα προβλέψεων, διαφορετικά προκαλούν ζημίες οι οποίες πρέπει να καλυφθούν από το κεφάλαιο.
Επίσης τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία καθώς μπορεί να υποχρεώσει τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους ή τις διαγραφές και μειώνει τις πιθανότητες παροχής νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία.
«Η εμπειρία δείχνει ότι όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία αντιμετώπισης των υψηλών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος όσον αφορά τις ζημίες που καταγράφουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται περαιτέρω συγκέντρωση τραπεζικών συστημάτων

Τέλος, ερωτηθείσα εάν θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, η Nouy απάντησε «το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των τραπεζικών συστημάτων στην Ευρώπη, και όχι μόνο στην Κύπρο, είναι αντικείμενο έντονης συζήτησης.
Η περαιτέρω συγκέντρωση των τραπεζικών συστημάτων στη ζώνη του ευρώ θα βοηθούσε στη μείωση του πλεονάζοντος δυναμικού και θα καθιστούσε τις τράπεζες πιο αποδοτικές και πιο κερδοφόρες.
Και δεν μιλώ για συγχωνεύσεις σε εγχώριο επίπεδο μόνο.
Η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση έχει θέσει τις βάσεις για διασυνοριακές συγχωνεύσεις τραπεζών και έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο σύνολο πιθανών εταίρων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης